Reacția Ministerului de Externe la respingerea de către președintele Igor Dodon a candidaturilor de ambasadori

  • 01 Martie 2017 13:05
Reacția Ministerului de Externe la respingerea de către președintele Igor Dodon a candidaturilor de ambasadori

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și-a exprimat „regretul” în legătură cu faptul că „detaliile privind procesul intern de coordonare a candidaturilor de ambasadori a ajuns în presă cu mult înainte de faza decizională”, scrie europalibera.org.

În 27 februarie, președintele Igor Dodon a anunțat că a respins candidaturile a trei ambasadori propuse de Guvern și pentru care Chișinăul ar fi urmat să ceară agrementul țărilor-gazdă. Anunțul a fost făcut pe Facebook și conținea numele candidaților respinși: Vladimir Ciobanu propus ca ambasador la Minsk, Valeria Șeican propusă pentru Austria și Igor Klipii pentru Marea Britanie.

La o întrebare a postului de radio Europa Liberă despre ce va urma după refuzul Președinției și cum se poate evita un blocaj instituțional, MAIE a răspuns că procesul intern al coordonării candidaturilor este unul „destul de discret”, care se desfășoară „astfel încât să nu prejudicieze relațiile bilaterale și imaginea țării”. „Există o cutumă instituțională, care nu ne permite să comentam în privința numelor de potențiali ambasadori, până nu primim agrementul statului-gazdă, și nici să nu punem persoanele respective în situație incomodă. Respectiv, suntem limitați în a oferi comentarii detaliate pe acest subiect”, se spune în răspunsul MAIE.

În ce privește procedura numirii ambasadorilor, MAIE a amintit că șefii misiunilor diplomatice „sunt numiți și rechemați din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului”. Propunerile sunt înaintate Guvernului de ministrul afacerilor externe. Este consultată și Comisia de politică externă și integrare europeană a Parlamentului. „Sunt implicate mai multe instituții și pentru a ajunge la decizie finală este necesar acordul tuturor”, se mai spune în răspunsul citat. MAIE consideră că este important ca „fiecare instituție vizată să aducă o contribuție constructivă în acest proces, fără a genera știri senzaționale”, și a anunțat că va continua „discuțiile între toate instituțiile implicate în acest proces, în vederea găsirii unui numitor comun”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău