Reacția Ministerului de Externe de la București referitor la declarația lui Volodimir Zelenski privind nordul Bucovinei

  • 23 Ianuarie 17:16
Reacția Ministerului de Externe de la București referitor la declarația lui Volodimir Zelenski privind nordul Bucovinei

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București, Dan Neculăescu, a avut astăzi, 23 ianuarie, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, în cadrul căreia a fost abordat inclusiv discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în care este menționat faptul că România ar fi anexat nordul Bucovinei.

„Partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei”, potrivit unui comunicat al MAE.

De asemenea, Dan Neculăescu a reiterat „importanța deosebită pe care o acordă asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, în conformitate cu normele și standardele internaționale în materie, inclusiv cu luarea deplină în considerare a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția”.

Menționăm că Volodimr Zelenski a declarat că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918.

„În urma cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visele pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o țară independenta si unită. Acesta este un citat din actul „Sluca” care anunță unificarea într-un singur stat independent si a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR si ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piața Sofia din Kiev. În sfârșit s-a ivit șansa de a crea o țară independenta și unită. Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a spus Zelenski.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:2,6 m/s
Sat
21
Sun
21
Mon
19
Tue
18
Wed
16

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău