Reacția Ministerului de Externe de la București referitor la declarația lui Volodimir Zelenski privind nordul Bucovinei
-
23 Ianuarie 2020 17:16
![Reacția Ministerului de Externe de la București referitor la declarația lui Volodimir Zelenski privind nordul Bucovinei Reacția Ministerului de Externe de la București referitor la declarația lui Volodimir Zelenski privind nordul Bucovinei](https://media.radiochisinau.md/image/202001/640x360/2630deb90b26f975c2cddacc6a1cfa91.jpg)
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București, Dan Neculăescu, a avut astăzi, 23 ianuarie, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, în cadrul căreia a fost abordat inclusiv discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în care este menționat faptul că România ar fi anexat nordul Bucovinei.
„Partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei”, potrivit unui comunicat al MAE.
De asemenea, Dan Neculăescu a reiterat „importanța deosebită pe care o acordă asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, în conformitate cu normele și standardele internaționale în materie, inclusiv cu luarea deplină în considerare a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția”.
Menționăm că Volodimr Zelenski a declarat că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918.
„În urma cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visele pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o țară independenta si unită. Acesta este un citat din actul „Sluca” care anunță unificarea într-un singur stat independent si a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR si ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piața Sofia din Kiev. În sfârșit s-a ivit șansa de a crea o țară independenta și unită. Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a spus Zelenski.