Reacția MAEIE la ultimele declarații ale reprezentanților Moscovei: „Am remarcat interesul mai multor oficiali din Federația Rusă de a se expune pe marginea evoluțiilor din Rep. Moldova, fiind promovate subiecte inexistente și paralele false”

  • 27 Iunie 2022 12:47
Reacția MAEIE la ultimele declarații ale reprezentanților Moscovei: „Am remarcat interesul mai multor oficiali din Federația Rusă de a se expune pe marginea evoluțiilor din Rep. Moldova, fiind promovate subiecte inexistente și paralele false”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție la recentele declarații ale reprezentanților Moscovei, după ce Consiliul European a decis acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Astfel, MAEIE declară că, în ultimele zile, a remarcat interesul mai multor oficiali din Federația Rusă de a se expune pe marginea evoluțiilor din Republica Moldova, fiind promovate subiecte inexistente și paralele false.

„Integrarea europeană a țării noastre, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținută de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre. Este binecunoscut faptul, că toate țările care au trecut prin procesul de aderare la UE au devenit mai stabile și reziliente, atât în plan politic, cât și economic. Astfel, pe lângă toate avantajele deja cunoscute în societate, integrarea europeană va consolida suveranitatea Republicii Moldova, instituțiile de drept și democrația noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăți procesele de reformă și dezvoltare europeană având o direcție și o destinațe clară – aderarea la Uniunea Europeană. Modernizarea țării la standardele UE, crearea condițiilor mai bune de trai, garantarea drepturilor și libertăților, sunt obiectivele principale pentru a întări coeziunea socială a cetățenilor indiferent de apartenența etnică și convingerile politice”, se arată în comunicatul ministerului. 

Totodată, diplomația de la Chișinău mai subliniază că dialogul moldo-român se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova. „Este bineștiut că România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al țării noastre și un susținător activ al proceselor de transformare europeană a țării noastre. Această relație matură și de încredere reciprocă între două state suverane și cu multe obiective comune este un exemplu în dialogul bilateral. În condițiile de război, a unei crize economice și umanitare fără precedent din regiune cauzate de acesta, susținem efortul comun al comunității internaționale de restabilire a păcii în regiune și abținerea de la declarații care nu contribuie decât la escaladarea situației”, au mai declarat reprezentanții MAEIE. 

Amintim că ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavro, a comentat decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, afirmând că autoritățile de la Chișinău încearcă să „anuleze tot ce este rusesc”, așa cum face Kievul. 

De asemenea, fostul președinte rus și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comentat decizia Consiliului European. "Republica Moldova s-a așezat la coada lungă la intrarea în UE, întinsă pe decenii. Drum bun! Doar că se vrea mai repede. De aceea mult mai de actualitate devine o altă modalitate de obținere a calității de membru în UE: crearea unei noi Românii Mari", a scris politicianul. 

Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, 26 iunie, că declarațiile lui Dmitri Medvedev fac parte din „retorica falsă a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău