Reacția Avocatului Poporului privind întâlnirea dintre Ombudsmanul din Federația Rusă și așa-numitul „împuternicit pentru drepturile omului” de la Tiraspol: Condamnăm orice formă de manipulare și dezinformare

  • 03 Iulie 2023 11:17
Reacția Avocatului Poporului privind întâlnirea dintre Ombudsmanul din Federația Rusă și așa-numitul „împuternicit pentru drepturile omului” de la Tiraspol: Condamnăm orice formă de manipulare și dezinformare

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, exprimă îngrijorarea sa în legătură cu faptul că săptămâna trecută a avut loc o întâlnire online între Împuternicitul pentru drepturile omului din Federația Rusă, Tatiana Moskalikova, și așa-numitul „împuternicit pentru drepturile omului" de la Tiraspol. Avocatul Poporului subliniază că acest dialog a avut loc cu o presupusă instituție care reprezintă un regim neconstituțional în teritoriul Republicii Moldova, afectând astfel suveranitatea și integritatea teritorială a țării. În cadrul ședinței au fost utilizate informații și discursuri manipulatoare referitoare la pretinse încălcări ale drepturilor omului ale cetățenilor ruși.

Este regretabil că, un reprezentant oficial din Federația Rusă, responsabil pentru apărarea drepturilor omului, se lasă a fi atras în activități politice promovate de un regim neconstituțional care continuă să încalce drepturile și libertățile fundamentale ale omului în regiunea transnistreană, să țină ostateci locuitorii regiunii indiferent de etnie, cetățenie sau religie. Or, în regiunea transnistriană sunt grav încălcate în special drepturile universale ale omului: dreptul la viață, dreptul de a nu fi supus torturii și altor rele tratamente, dreptul la libera circulație, dreptul la educație în limba maternă, dreptul la proprietate, dreptul la libera exprimare. Fapt confirmat de mai multe rapoarte ale Oficiului Avocatului Poporului, Departamentului de Stat al SUA și Asociației Promo-Lex, precum și, prin numeroasele condamnări la CEDO, se arată în comunicatul instituției.

Ombudsmanul, de asemenea, accentuează situația foarte alarmantă a drepturilor omului din regiunea transnistreană în care este îngrădit accesul apărătorii drepturilor omului, a instituțiilor internaționale de profil, dar și a limitării accesului sistematic în teritoriu a reprezentanților Oficiului Avocatului Poporului, iar persoanele ce sesizează autoritățile constituționale în legătură cu lezarea diferitor categorii de drepturi și libertăți fundamentale, pot fi persecutate penal și private ilegal de libertate.

Este important de menționat că în ultimii ani, din păcate, toate propunerile Chișinăului de a convoca ședințe ale grupurilor de lucru pentru drepturile omului au fost anulate sau respinse de către Tiraspol. Invitațiile de a organiza întâlniri cu experți în domeniul drepturilor omului pe diverse date și subiecte relevante pentru regiunea transnistreană au rămas fără răspuns sau au fost respinse.

De asemenea, în contextul întrevederii de săptămâna trecută, se trezesc semne de  nedumerire și referință la legislația penală a Republicii Moldova de incriminare a separatismului și de conexiune neclară a acesteia anume cu cetățenii Federației Ruse cu domiciliu în regiunea transnistriană, în condițiile în care norme similare se conțin și în legislația Federației Ruse și a multor altor țări europene, fără condiționalități discriminatorii pe criterii de cetățenie, etnice sau limbă.

Prin urmare, Ceslav Panico îndeamnă Împuternicitul pentru drepturile omului din Federația Rusă să nu se lase atras în activități care, prin natura lor, aduc atingere securității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Menționăm, de asemenea, că la 25 februarie 2022 Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a expediat o scrisoare deschisă Împuternicitului pentru drepturile omului din Federația Rusă, Tatiana Moskalikova. În această scrisoare, Avocatul Poporului a îndemnat Împuternicitul pentru drepturile omului și instituția pe care o reprezintă să depună toate eforturile și să utilizeze toate mijloacele disponibile pentru a contribui la încetarea conflictului militar din teritoriul Ucrainei și la aducerea părților beligerante la masa de negocieri, în scopul restabilirii aplicării principiilor dreptului internațional și a dreptului umanitar în zonele de conflict.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău