Războiul Rusiei în Ucraina a împins prețurile mondiale la alimente la un nou maxim istoric (FAO)

  • 08 Aprilie 2022 14:19
Războiul Rusiei în Ucraina a împins prețurile mondiale la alimente la un nou maxim istoric (FAO)

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a urcat la un nou maxim istoric în luna martie, pe măsură ce războiul din Ucraina a provocat turbulențe pe piețele pentru produse alimentare de bază precum cereale și uleiuri comestibile, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna martie 2022, acest indice a crescut până la 159,3 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, după un salt semnificativ de 17,9 puncte (sau 13%) față de nivelul înregistrat în luna februarie, când indicatorul a atins deja cel mai ridicat nivel de la crearea sa în 1990.

Comparativ cu situația din luna martie 2021, prețurile mondiale la alimente calculate de FAO sunt cu 33,6% mai mari.

Rusia și Ucraina sunt mari exportatori mondiali de grâu, porumb, orz și ulei de floarea soarelui via porturile lor de la Marea Neagră iar invazia rusească, care a intrat în a șasea săptămână, a oprit exporturile de produse agroalimentare ale Ucrainei.

Creșterea puternică a prețurilor la alimente înregistrată în luna martie a fost stimulată în primul rând de avansul prețurilor uleiurilor vegetale, care au înregistrat o creștere de 23,2% comparativ cu luna februarie. Potrivit FAO motivul principal are legătură cu "cotațiile mai mari la uleiul de floarea soarelui, pentru care Ucraina este cel mai mare exportator mondial".

O creștere de două cifre s-a înregistrat și la prețurilor cerealelor, care au fost mai mari cu 17,1% comparativ cu cele din luna februarie, impulsionate de un avans de 19,7% în cazul prețurilor la grâu și un avans de 19,1% în cazul porumbului. "Împreună, Federația Rusă și Ucraina au fost responsabile pentru aproximativ 30%, respectiv 20% din exporturile mondiale de grâu și porumb în ultimii trei ani", a subliniat FAO.

Și celelalte produse alimentare urmărite de FAO au înregistrat creșteri de prețuri în luna martie, dar este vorba de creșteri mai mici, precum zahărul (6,7%), carnea (4,8%) și lactatele (2,6%).

Tot vineri, FAO și-a revizuit, în scădere, estimările cu privire la producția mondială de grâu în 2022, până la 784 milioane de tone, față de 790 milioane de tone cât prognoza luna trecută, în condițiile în care a luat în calcul posibilitatea ca cel puțin 20% din suprafețele însămânțate cu grâu de iarnă din Ucraina să nu poată fi recoltate din cauza distrugerilor provocate de război.

De asemenea, FAO și-a revizuit, în scădere, estimările privind comerțul mondial cu cereale în anul agricol 2021/2022, până la 490 milioane de tone, deoarece prognozează că perturbarea exporturilor din zona Mării Negre va fi compensată doar parțial de majorarea exporturilor Indiei, Uniunii Europene, Argentinei și SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău