Războiul Rece al gazelor de șist (Timpul)
-
24 Mai 2013 09:21
Banca Mondială va organiza negocieri cu Gazprom pentru restructurarea datoriilor istorice ale Republicii Moldova, scrie Adevărul.
Despre o astfel de inițiativă a instituției financiare internaționale a discutat deputatul democrat Marian Lupu cu o delegație a Băncii Mondiale, anunță serviciul de presă al Parlamentului. Alte detalii despre această inițiativă nu sunt anunțate. Adevărul amintește că acum doi ani, experții de la FMI și Banca Mondială au realizat un studiu care arăta că Republica Moldova are o datorie publică externă relativ mică și Chișinăul va fi în stare să plătească ratele, dacă în urma reintegrării țării va fi asumată și plata datoriei externe acumulată de regimul separatist de la Tiraspol, care depășește patru miliarde de dolari.
Adevărul o citează pe Maia Sandu, ministru al Educației, care denunță presiuni asupra instituției pe care o conduce legate de Bacalaureat. Maia Sandu a dat de înțeles că la mijloc ar fi vorba de interese politice. Adevărul amintește că la începutul lunii aprilie, liberalul Mihai Ghimpu declara că Maia Sandu nu va face parte din viitorul Guvern, întrucât „are gândire veche, comunistă”. El a condamnat monitorizarea absolvenților cu camere de supraveghere în timpul examenelor, la fel ca și deputatul Vadim Mișin.
Ziua de mâine a interlopilor cu ambiții politice are iz de Becali, atenționează Petru Bogatu în Jurnal de Chișinău. Dosarul în urma căruia Becali s-a îmbogățit în mod fraudulos, conține câteva lecții concludente pentru Republica Moldova. Potrivit publicistului, care apreciază faptul că justiția și-a făcut datoria și în cazul unui milionar și parlamentar, Europa înaintează și punctează spre estul continentului.
Moscova s-a obișnuit să considere statele postsovietice drept un fel de anexă a Rusiei, un spațiu aferent spațiului cultural și informațional rus, scrie Jurnal de Chișinău, referindu-se la faptul că ministrul rus de externe a apostrofat Azerbaidjanul că nu i-a acordat Rusiei 12 puncte la Eurovision. Gestul surprinzător al lui Lavrov este simptomatic și prevestește politizarea definitivă a Eurovisionului. Autorul atenționează că dependența energetică va fi convertită în puncte pentru interpreții Rusiei la Eurovision.
George Damian scrie în Timpul despre Războiul Rece al gazelor de șist. Exploatarea gazelor de șist reprezintă o amenințare pentru întregul sistem politic-economic al Moscovei. Autorul observă că împotriva acestor noi resurse energetice s-a dezlănțuit o propagandă care amintește de lupta împotriva exploatării proletarilor din țările capitaliste. Ecologiștii din Bulgaria s-au declarat indignați de începerea explorării gazelor de șist din România și au anunțat că vor face tot posibilul să împiedice exploatarea lor. Din ce în ce mai multe voci susțin că grupurile ecologiste care se opun gazelor de șist sunt finanțate din Rusia.