RĂZBOIUL din Ucraina este o amenințare la adresa întregii lumi

  • 11 Martie 2015 12:28
RĂZBOIUL din Ucraina este o amenințare la adresa întregii lumi

Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a afirmat că războiul din Ucraina este o amenințare la adresa întregii lumi occidentale și un test de rezistență pentru NATO, iar dacă Alianța nu rezistă acestui test, va lupta cuRusia la frontierele sale.

"Credeam că independența este pentru totdeauna, dar acum, când imperialismul post-sovietic este deja la granițele noastre, observăm că lupta continuă" - a declarat Grybauskaite, într-un interviu pentru CNN.

Potrivit președintelui Lituaniei, în ultimii 25 de ani, țările baltice s-au obișnuit cu un astfel de comportament al Federației Ruse, cu încălcări ale dreptului internațional. "Prin urmare, acum nimic nu este surprinzător, cu toate că Rusia și-a intensificat acțiunile" - a remarcat șeful statului lituanian. "Aceasta nu este doar împotriva noastră, ci împotriva întregii UE. Occidentul ar trebui să aibă o atitudine foarte serioasă cu privire la acest lucru" - a mai menționat Dalia Grybauskaite.

Totodată, aceasta a salutat exercițiile militare pe care SUA le lansează în țările baltice, însă a atras atenția că principala luptă are loc pe teritoriul Ucrainei. "Apreciez exercițiile din statele baltice, dar astăzi lupta pentru libertate se dă pe teritoriul Ucrainei.

Dacă Putin nu va fi oprit în Ucraina, va ajunge la frontierele noastre. Prin urmare, acesta trebuie să fie oprit acolo (în Ucraina - n.red)" - a afirmat Grybauskaite. "Riscul ca Putin să testeze capacitățile NATO chiar există. Astăzi, pentru Alianță, testul este teritoriul Ucrainei, iar în cazul în care Putin va observa o lipsă de leadership, o lipsă de sprijin, sunt sigur că va avea tentativa de a ne pune la încercare" - a adăugat președintele Lituaniei.

Dalia Grybauskaite a mai atras atenția că lipsa de determinare a Occidentului în ceea ce privește acțiunile referitoare la politica agresivă a Rusiei este foarte periculoasă, transmite Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău