Râurile din Republica Moldova sunt profund afectate de secetă (Revista presei)

  • 09 August 2022 09:45
Râurile din Republica Moldova sunt profund afectate de secetă (Revista presei)

Hotărârea arbitrală a Tribunalului de la Stockholm, Suedia, este o „hotărâre finală” în cauza de arbitraj pornită de către compania Komaksavia Airport Invest Ltd împotriva R. Moldova pe 15 mai 2020, iar o altă hotărâre în această cauză de arbitraj „nu poate fi și nu va fi emisă”, afirmă luni, 8 august, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, scrie Ziarul de Gardă.

Această hotărâre finală nu este una „interimară” sau „parțială”, ci una „finală”, care a rezolvat întregul litigiu adus de Komaksavia la Tribunalul arbitral. Hotărârea finală este adoptată pe fondul faptelor că Komaksavia nu are investiții în temeiul dreptului internațional în Aeroport. Dat fiind că nu există investiții, Tribunalul arbitral a respins toate pretențiile, creanțele și alegațiile lui Komaksavia („DISMISSES Komaksavia’s claims in their entirety”). Prin urmare, „Hotărârea finală” nu este o decizie procedurală, ci așa cum este chiar titlul ei – Final Award – este o hotărâre de fond”, a spus Litvinenco într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Râurile din Republica Moldova sunt profund afectate de secetă, scrie jurnal.md. Râurile din Republica Moldova sunt profund afectate de secetă. Din unele râuri mai mici, a rămas doar stuful. Cea mai gravă situație se atestă pe râul Răut, care pe anumite porțiuni, a ajuns într-o stare dramatică. Majoritatea râurilor din țară se află sub Cod Portocaliu de secetă hidrologică. În unele regiuni, acesta a pierdut aproape 40 la sută din debit. Autoritățile cer agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă. Unele sectoare ale râurilor Căldărușa, Delia, Salcia Mare, Cahul au secat. Meteorologii mențin și codul galben de pericol excepțional de incendiu, valabil pentru întreg teritoriul țării până pe 15 august.

SA „Termoelectrica” va putea achiziționa, în regim de urgență, păcură pentru asigurarea rezervei minime în cantitate 20 de mii de tone, scrie zdg.md.

CSE a decis că se va permite prestarea serviciilor de transport rutier a lemnelor pentru foc, în baza actelor de proveniență, fără obligativitatea notificării și înregistrării prealabile și deținerii actelor permisive din domeniul transportului rutier.

„(…) Operatorul Terminalului de Mărfuri în Vrac, din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești, va acorda prioritate la prestarea serviciilor portuare pentru cărbunele destinat importului definitiv pe teritoriul R. Moldova. Pentru aceasta, importatorii vor depune o solicitare în formă scrisă cu cel puțin 48 de ore înainte, către administrația terminalului, indicând cantitățile exacte ce urmează a fi plasate în regim de import definitiv în R. Moldova”, a declarat Spînu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău