R.Moldova înregistrează cel mai mare nivel al inflației printre țările europene. Expert: Am intrat într-o zonă turbulentă, o situație similară fiind înregistrată acum 20 de ani
-
11 Februarie 2022 12:27
Rata inflației în Rep. Moldova s-a situat în ianuarie la aproape 17 la sută, depășind estimările experților economici. Rep. Moldova, alături de Turcia, înregistrează cel mai mare nivel al inflației printre țările europene. Experții intervievați de Radio Chișinău apreciază că inflația mare și creșterea prețurilor se vor menține, mai ales, în prima jumătate a anului.
Potrivit Biroului Național de Statistică, față de aceeași perioadă a anului trecut, în luna ianuarie, prețurile la produsele alimentare au crescut cu circa 21%, cu peste 13 la sută la mărfurile nealimentare și cu aproape 15% – la servicii. Am intrat într-o zonă turbulentă, o situație similară fiind înregistrată acum 20 de ani, ne-a explicat expertul economic, Veaceslav Ioniță. Expertul spune că situația se datorează, în mare parte, factorilor externi.
„La produsele alimentare noi deja avem maxima pentru ultimii 20 de ani. Prețurile la resursele energetice au crescut pe plan internațional și în interiorul Rep. Moldova într-un ritm fără precedent – cam de șapte ori mai mare în medie la gaze și energia electrică. Al doilea lucru este creșterea prețului pe plan internațional la produsele alimentare. În a doua jumătate a anului creșterea prețurilor se va tempera”, a declarat Veaceslav Ioniță.
După Turcia, Rep. Moldova este lider la nivelul inflației atins în Europa, potrivit instituțiilor financiare internaționale. Expertul economic, Viorel Gârbu spune că măsurile aplicate de autoritățile de la Chișinău, în condițiile unui asemenea nivel al inflației, nu sunt tocmai cele mai potrivite.
„Noi suntem lideri la capitolul inflație, după Turcia. Absolut gratuit. Ruinăm economia și încă și avem inflație mare. E o situație stupidă. Noi lovim în business, în agenții economici pentru ca să stăvilim cumva creșterea aceasta galopantă a prețurilor, care nu depinde de noi. Ceea ce depinde de noi – să creăm locuri de muncă, să menținem mediul de afaceri la suprafață – noi asta nu facem. Noi înrăutățim situația. (...) Banca Națională menține un leu puternic. BNM crește costul banilor împrumutați. Businessul și așa se îneacă. Nu a fost ajutat în 2020, nici în 2022. Acum businessul de îneacă, încercând să asigure salarii tot mai mari angajaților”, susține expertul.
Experții mai spun că inflația va fi persistentă pe durata acestui an. Până la finele primei jumătăți a anului ar mai putea fi înregistrate creșteri accentuate de prețuri, după care ritmurile ar urma să se tempereze.