Răsturnare de situație și în dosarul de corupere a deputaților. Irina Baglai urmează a fi eliberată (Mold-street)
-
06 August 2019 12:19
Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a admis recursurile în anulare, declarate de către avocați și de către condamnații Vitalie Burlacu și Irina Baglai în așa-zisul dosar privind coruperea deputaților, informează Mold-street.com.
Potrivit sursei citate, magistrații CSJ au motivat decizia prin faptul că pe parcursul examinării cazului de către instanțele de judecată au fost admise mai multe încălcări, inclusiv "a prevederilor art. 325 Cod de procedură penală, potrivit căruia, (1) Judecarea cauzei în primă instanță se efectuează numai în privința persoanei puse sub învinuire și numai în limitele învinuirii formulate în rechizitoriu".
Autorii materialului amintesc că un an în urmă Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție, a respins recursurile declarate de Vitalie Burlacu și Irina Baglai împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 10 aprilie 2017, respectiv pe numele acestora rămâneau în vigoare pedepsele aplicate de cea de-a doua instanță.
Cei doi au fost recunoscuți vinovați de tentativă de corupere în 2014, a unui parlamentar pentru ca acesta să părăsească fracțiunea ”Partidului Liberal Reformator” din cadrul Parlamentului Republicii Moldova și să nu voteze anumite legi.
Menționăm că fostul polițist Vitalie Burlacu a fost condamnat în vara anului 2016 la 11 ani și patru luni închisoare, dar reținut și pus după gratii abia în noiembrie 2016.
Primele înformații privind tentativa de corupere a aleșilor poporului au apărut în spațiul public în februarie 2014 când deputatul PDM Valentina Stratan și liberal-democratul Iurie Chiorescu au spus că anumite persoane le-au propus bani pentru a părăsi fracțiunile din care fac parte și a adera la o nouă formațiune.
În timpul reținerii lui Burlacu și Baglai, asupra lor au fost găsiți 250.000 de dolari. Apoi, într-un safeu metalic de la o bancă, au mai fost descoperiți alți 500.000 de dolari.
Totodată, magistrații au dispus confiscarea banilor care au constituit obiectul cauzei penale. Este vorba de 553.000 de euro, 403.000 de dolari și 48.000 de ruble rusești, iar un automobilul de model Porsche Cayenne urma să fie restituit companiei de leasing.
Reprezentanții CNA spuneau anterior că există o legătură directă între schema de spălare a circa 20 de miliarde de dolari din Rusia și tentativa de corupere a unor deputați moldoveni.
Avocații celor doi au susținut anterior că deciziile de condamnare sunt ilegale și neîntemeiate.
Citiți integral materialul pe Mold-street.com