Răspundere administrativă pentru instituțiile care nu vor acorda informații de interes public

  • 12 Aprilie 2023 12:24
Răspundere administrativă pentru instituțiile care nu vor acorda informații de interes public

Instituțiile care vor refuza să acorde informații de interes public în condițiile și în termenele stabilite de lege vor fi pasibile de răspundere administrativă. Urmează să fie instituit un mecanism de responsabilizare a celor care vor refuza furnizarea informației sau vor oferi informații eronate, incomplete. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi, 12 aprilie, de Guvern, scrie Radio Chișinău.

Actul normativ existent cu privire la accesul la informație nu corespunde tuturor prevederilor convenției de la Tromsø, fapt pentru care s-a decis elaborarea și adoptarea unei noi legi, a declarat ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru în cadrul ședinței Guvernului.

Se va introduce o noțiune clară de informație de interes public care va defini în generalitate absolută toate informațiile deținute de furnizorii de informații. Va fi extinsă lista subiecților care vor fi considerați furnizori de informație. De asemenea, vor fi introduse anumite interdicții exprese când nu poate fi limitat accesul la oferirea anumitei informații. Noile prevederi vin să reducă termenul de răspuns la cererile de informații de la 15 zile lucrătoare, cât este în prezent, la 15 zile calendaristice, ceea ce înseamnă 10 zile lucrătoare.”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Prim-ministrul, Dorin Recean, a menționat că toată informația din cadrul ministerelor și altor instituții care este de interes public, ar trebui neapărat să fie accesibilă pentru toată lumea:          
În mod normal toată informația pe care lumea o cere ea deja trebuie să fie disponibilă pe paginile web. Haide-ți să găsim o modalitate prin care să avem un sistem și o arhitectură a informației pentru fiecare instituție, unde toată informația care se produce să fie publică”, a spus Dorin Recean.  

Proiectul introduce sintagma de transparență pro-activă. Aceasta presupune obligația pentru primării, ministere și alte instituții publice să publice informații de interes public pe pagina web oficială, în funcție de specificul activității acestora.

În acest context, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei a declarat pentru Radio Chișinău că noua lege are părțile ei bune, dar și anumite lacune care ar trebui remediate. Petru Macovei.

„Proiectul pe anumite segmente este destul de avansat, de exemplu în ceea ce privește transparența pro-activă. Sunt lucruri bune în acest proiect, dar sunt și lucruri nu tocmai bune. Noi am insistat să fie incluse în acest proiect de lege prevederi care vizează accesul la informație ai reprezentanților instituțiilor mass-media pentru că jurnaliștii sunt cei care acționează în interesul public și ar trebui să obțină informația în termeni mai optimi astfel încât un jurnalist de radio sau de televiziune să nu fie obligat să aștepte 15 zile ca să i se răspundă la o întrebare de interes public. Nu s-a mers pe această idee din păcate, însă noi ne vom implica și vom solicita expres să fie completat acest proiect de lege ca jurnaliștii să poată beneficia de un acces de informație mai lejer”, a menționat Petru Macovei.   

Proiectul de lege respectiv face parte din planul de acțiuni privind implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană pentru parcursul european al Rep. Moldova.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău