Raportul privind Acordul de Asociere R.Moldova-UE, aprobat în Parlamentul European. Ce conține documentul

  • 09 Octombrie 2018 16:54
Raportul privind Acordul de Asociere R.Moldova-UE, aprobat în Parlamentul European. Ce conține documentul

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a aprobat astăzi, cu 31 de voturi pentru și 5 împotrivă, proiectul Raportului privind aplicarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova.

Documentul conține o serie de îngrijorări față de deteriorarea situației privind respectarea valorilor democratice în țara noastră, legate în special de adoptarea sistemul mixt de vot și de invalidarea alegerilor din Chișinău.

Proiectul raportului, elaborat la sfârșitul lunii iulie, constată și evoluții pozitive, în special cele ce țin de ameliorarea sistemică a sectorului financiar. Cu toate acestea, evoluțiile respective au fost umbrite de abateri de la standardele democratice, în speță, cele ce țin de reforma electorală, neconformă cu recomandările OSCE și ale Comisiei de la Veneția, anularea votului la alegerile locale din Chișinău, dar și presiunile asupra liderilor opoziției. De asemenea, sunt denunțate lipsa de independență a sistemului judiciar și monopolizarea presei.

Amintim că Bruxelles-ul a suspendat acordarea unei asistențe macro-financiare în valoare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova. În proiectul raportului, oficialii europeni își mențin poziția că orice decizie privind acordarea finanțării va urma numai după alegerile parlamentare din februarie 2019 și doar cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional. De asemenea, se propune ca toate programele de sprijin bugetar să rămână suspendate până în momentul în care vor avea loc progrese semnificative în ceea ce privește respectarea standardelor democratice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău