Raportul Curții de Conturi privind Bugetul de stat pentru 2015
-
30 Mai 2016 19:05
Bugetul Republicii Moldova în 2015 a fost realizat în condiții economice și financiare dificile care au condus la realizarea principalilor indicatori sub nivelul scontat, potrivit raportului Curții de Conturi prezentat astăzi.
Totuși, au menționat raportorii, o parte din aceste pierderi puteau fi evitate dacă bugetul ar fi fost aprobat la timp.
Bugetul din anul 2015 a fost realizat în condiții dificile legate de recesiunea economică, inflație, devalorizarea valutei naționale, reducerea importurilor și exporturilor, sistarea sprijinului financiar extern. În această situație, veniturile bugetare au fost asigurate în proporție de 95 la sută, iar cheltuielile de 91%, potrivit raportului Curții de Conturi.
Datoria de stat internă a depășit limita plafonului prognozat, iar Republica Moldova a ratat granturi și sprijin financiar externe de peste 1,6 miliarde de lei. Totuși, au menționat raportorii, o parte din aceste pierderi puteau fi evitate dacă bugetul ar fi fost aprobat în limitele stabilite, adică la sfârșitul anului 2014 și nu în primăvara anului trecut.
O problemă o constituie și administrarea întreprinderilor de stat. Anul trecut Curtea de Conturi a constatat neconformități în activitatea acestora în valoare de 6,6 miliarde de lei. Majoritatea dintre acestea au fost corectate, dar mai sunt necesare reforme importante, a menționat Svetlana Purici, șef de direcție la Curtea de Conturi.
Ministrul finanțelor Octavian Armașu a recunoscut existența unor probleme la administrarea întreprinderilor de stat, precizând că în prezent se încearcă să se facă ordine în acest domeniu, inclusiv datorită unor proiecte finanțate din exterior.
Amintim că într-un comentariu recent, reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internațional la Chișinău Armine Khachatryan s-a pronunțat în favoarea privatizării întreprinderilor de stat, dar a menționat necesitatea unei strategii în acest sens.