Raportul BNM și prognoza inflației pentru următoarele opt trimestre

  • 17 August 2020 10:34
Raportul BNM și prognoza inflației pentru următoarele opt trimestre

Banca Națională a Moldovei a publicat Raportul asupra inflației.

Documentul prezintă, în principal, evoluția inflației, dinamica economiilor din  mediul extern, condițiile monetare interne, precum și aspecte ale activității economice, cum ar fi cererea, comerțul, producția și piața muncii. De asemenea, raportul reflectă prognoza inflației elaborată de  BNM pentru următoarele opt trimestre.

Astfel, în trimestrul II 2020, rata anuală a inflației a continuat traiectoria descendentă de la începutul anului curent și s-a diminuat de la 5,9 la sută în luna martie până la 4,23 la sută în luna iulie. Respectiv, aceasta s-a menținut aproape de nivelul de 5,0 la sută cu o variație de ±1.5 p.p. considerat optim pentru creșterea și dezvoltarea economică pe termen mediu a Republicii Moldova.

Spre finele trimestrului II 2020, precondițiile de majorare a prețurilor la produsele de panificație,  dar și factorul agrometeorologic nefavorabil pentru unele culturi agricole au conturat presiuni inflaționiste din partea prețurilor la produsele alimentare. Acestea ar putea să se manifeste și în perioada următoare, fiind atenuate de presiunile dezinflaționiste asociate cererii interne care se vor profila în continuare sub impactul pandemiei. 

Cât privește dinamica ulterioară, inflația va rămâne marcată de premisele existente pentru scăderea unor tarife și de incertitudinea momentului. Pe toată perioada de prognoză, rata anuală va fi relativ stabilă, aflându-se în jumătatea de jos a intervalului de variație, și va atinge ținta la  mijlocul anului 2022. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău