RAPORT // SĂRĂCIE fără precedent în țară, iar guvernarea tot mai departe de societate

  • 30 Septembrie 2016 21:02
0%
00:00:00
00:00:00

În ultimii doi ani Republica Moldova a trecut printr-una dintre cele mai acute crize economice, ca urmare a delapidărilor de proporții din sistemul bancar, arată Raportul de Stare a țării pentru anul 2016, lansat vineri, 30 septembrie, de Centrul Expert-Grup.

Astfel, Republica Moldova a ajuns la un grad de sărăcie fără precedent, iar guvernarea s-a distanțat tot mai mult de societate, mai arată documentul.

Potrivit directorului executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, Republica Moldova este în prezent mai vulnerabilă ca niciodată, din cauza șocului economic, valutar și bancar pe care l-a suferit.

El a menționat în cadrul Conferinței Internaționale MACRO, în desfășurare vineri, 30 septembrie, la Chișinău, că autoritățile au reușit să mențină situația și să prevină o catastrofă sistemică, dar nu au fost capabile să prevină și să contracareze marile delapidări din sistemul bancar.

Astfel, așa numitul ”furt al miliardului” s-a soldat nu doar cu decapitalizarea celor trei bănci, reducerea cu o treime a rezervelor valutare și creșterea datoriei de stat, dar și cu slăbirea securității economice și financiare a țării, se arată în raportul realizat de Expert-Grup.

Eșecul guvernării a culminat odată cu transpunerea costurilor pe umerii cetățenilor, a menționat Adrian Lupușor. El a remarcat că se simte o distanțare tot mai pronunțată a guvernării față de societate, care se poate observa în diferențele dintre declarațiile reprezentanților guvernării și percepțiile populației.

Prezent la eveniment, Guvernatorul Băncii Naționale, Eugen Cioclea a subliniat că cea mai mare problemă în sistemul bancar este calitatea acționarilor și lipsa de transparență a acestora. O soluție ar fi atragerea investitorilor străini, însă Republica Moldova este prea puțin atractivă din acest punct de vedere, a declarat Guvernatorul BNM.

”Moldova are o moștenire destul de regretabilă a calității acționariatului în sistemul bancar. Noi nu putem să ne ocupăm cu arestarea tuturor acționarilor care nu ne plac. Noi trebuie să rezolvăm problema prin a aduce capital nou, de bună calitate. Avem nevoie de capital, probabil, extern. Dar vă dați seama că după o criză ca în 2014, „sex-appeal”-ul, dacă îmi permiteți, Republicii Moldova este cam micșorat”, a declarat Eugen Cioclea.

Raportul de Stare a Țării mai arată că Republica Moldova a intrat într-o perioadă de creștere economică anemică, ce ar putea dura cel puțin cinci ani. Documentul anticipează pentru următorii ani o creștere medie a PIB-ului de 1-3 la sută, care, spun experții, este un nivel prea scăzut pentru că Republica Moldova are nevoie de o creștere de circa 7-8% pentru a ajunge din urmă țările din regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău