RAPORT Promo-Lex | Discriminarea candidaților independenți comparativ cu partidele politice
-
19 Aprilie 2018 14:05
Cadrul legal privind organizarea alegerilor locale conține unele prevederi discriminatorii, precum obligativitatea colectăriide semnături doar de către candidații independenți, constată Asociația Promo-Lex în primul raport de monitorizare a alegerilor locale noi din 20 mai. Comisia Electorală Centrală recunoaște existența unor imperfecțiuni legislative, dar menționează că în conformitate cu aceleași norme au fost organizate și scrutinele precedente.
Experții Asociației contestă și numărul prea mare de semnături necesare pentru a fi colectate – peste 10 mii în Chișinău și peste 5 mii în Bălți, în comparație cu câte 500 de semnături pe care trebuie să le colecteze candidații la funcția de deputat.
Asociația se pronunță pentru echivalarea condițiilor de la alegerile locale cu cele parlamentare și prezidențiale care prevăd că toți candidații trebuie să colecteze semnături.
„Principalele obiecții ale Misiunii de monitorizare Promo-Lex se referă la discriminarea, din punctul nostru de vedere, nejustificată a candidaților independenți comparativ cu partidele politice. Am vrea ca similar cu alegerile parlamentare și prezidențiale candidații independenți să fie puși pe picior de egalitate cu cei desemnați de partidele politice și să colecteze în condiții de echitate și egalitate semnături”, reprezentantul Promo-Lex, Pavel Postică.
Președinta Comisiei Electorale Centrale Alina Russu, recunoaște existența condițiilor diferite pentru candidații independenți la locale și la parlamentare sau prezidențiale, dar a invocat, într-o intervenție pentru Radio Chișinău, prevederile actuale ale Codului electoral.
„Și în cazul alegerilor prezidențiale, cât și la viitoarele alegeri parlamentare atât candidații independenți cât și cei desemnați de partide urmează să aducă semnături pe listele de subscripție. Respectiv, am putea presupune că aceeași logică ar trebui aplicată și în cazul organizării scrutinelor locale. Dar asta ține de prevederile legislative care se regăsesc în Codul electoral”.
La fel, raportul Promo-Lex atrage atenția și la discrepanța dintre numărul alegătorilor din Chișinău, conform Registrului de Stat al Alegătorilor, și datele prezentate de autoritățile locale. În special, este vorba de scăderea numărului de alegători conform RSA, în timp ce în total,la nivel național, acesta este în creștere.
Totodată, organizația estimează că unii candidați au cheltuit în total aproape jumătate de milion de lei pentru activități cu tentă electorală, până a fi înregistrați.