RAPORT | Pârghiile de exercitare a controlului parlamentar nu se folosesc pe deplin
-
31 Mai 2019 18:25
Deși legislația Republicii Moldova prevede mai multe instrumente și forme de control parlamentar, Parlamentul, organele de lucru ale acestuia și deputații nu se folosesc pe deplin de aceste pârghii constituționale pentru a exercita un control parlamentar veritabil. Totodată, lipsa cadrului legal privind sancționarea factorilor de decizie care furnizează deputaților, comisiilor de anchetă informații neveridice, incomplete sau eronate duce la imposibilitatea realizării adecvate a mandatului acestora. Concluziile se regăsesc într-un raport cu privire la modul de realizare a controlului parlamentar în anul 2018, prezentat de Asociația Promo-LEX, transmite IPN.
În opinia lui Adrian Fetescu, autor al raportului, gradul de implementare a recomandărilor elaborate ca rezultat al audierilor publice nu poate fi urmărit de către Parlament și comisiile parlamentare din cauza lipsei unui cadru de reglementare și a mecanismului de monitorizare. Potrivit expertului, întrebările și interpelările deputaților, ca instrumente ale controlului parlamentar, de multe ori sunt ineficiente, dat fiind faptul că răspunsurile celor vizați sunt incomplete, evazive, formale și deseori expediate cu depășirea termenului stabilit.
În raport se mai spune că prevederile legale ce se referă la obligația unor autorități publice de a prezenta Parlamentului rapoarte sunt incomplete, iar unele situații nu sunt descrise deloc. O altă constatare este plasarea incompletă sau chiar lipsa informației pe site-ul oficial al Parlamentului privind activitatea de control parlamentar.
În cadrul aceluiași eveniment, a fost prezentat și un raport cu privire la modul de ocupare sau încetare a funcțiilor publice în anul 2018. Experta Mariana Kalughin a menționat că prevederile legale nu acoperă toate situațiile și acestea nu sunt suficient de clare și aplicabile. Unele din problemele remarcate în rapoartele anterioare au fost depășite prin amendamente legislative. Raportul mai fixează că au fost înființate comisii de concurs sau competențele de rigoare au fost delegate unor entități existente, însă acestea au funcționat limitat sau ineficient. Totodată, principiile legalității, independenței, integrității, transparenței sunt garantate limitat.