Raport ONU | Un adevărat dezastru ecologic, peste 1 milion de specii de plante și animale riscă să dispară

  • 24 Aprilie 2019 13:55
Raport ONU | Un adevărat dezastru ecologic, peste 1 milion de specii de plante și animale riscă să dispară

Deși depinde de natură, omul o distruge în mod sistematic: până la un milion de specii animale și vegetale riscă să dispară, multe dintre acestea ''în deceniile următoare'', potrivit unui proiect de raport despre biodiversitate, întocmit de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și obținut de AFP, scrie Agerpres.

Apă potabilă, păduri care absorb dioxidul de carbon, insecte polenizatoare necesare culturilor, pești... Platforma interguvernamentală științifică și politică privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice (IPBES) se va reuni în perioada 29 aprilie - 4 mai la Paris pentru a adopta prima evaluare mondială a ecosistemelor după aproape 15 ani. Situația actuală a biodiversității ar trebui să fie la fel de îngrijorătoare ca și previziunile în ceea ce privește încălzirea globală.

Raportul de 1.800 de pagini, la care au lucrat 150 de experți din 50 de țări timp de trei ani, va fi însoțit de o ''sinteză pentru factorii de decizie'', care urmează să fie discutată rând cu rând și adoptată de cele 130 de state membre ale IPBES, pe modelul rapoartelor Grupului Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei (GIEC) despre mediu.

Potrivit proiectului de rezumat obținut de AFP - cel mai recent, datat din luna ianuarie - diverse ''dovezi independente semnalează o accelerare rapidă iminentă a ratei de extincție a speciilor (...) chiar dacă factorii (acestei extincții) nu se intensifică''.

 

Dintre cele 8 milioane de specii estimate (dintre care 5,5 milioane de specii de insecte) existente pe planetă, ''între o jumătate de milion și un milion de specii riscă să dispară, multe dintre acestea în deceniile următoare'', se mai precizează în document. Deși formularea se poate schimba în funcție de ceea ce guvernele vor decide să scoată în evidență, concluziile științifice rămân valabile.

Aceste previziuni corespund avertismentelor a numeroși oameni de știință care estimează că Terra se află în pragul celei de-a șasea ''extincții în masă'', prima cauzată de om, care a provocat deja dispariția a cel puțin 680 de specii de vertebrate în ultimii 500 de ani.

Agricultura și pescuitul

Raportul este parțial bazat pe analiza unor specii bine documentate, în special de vertebrate, dar subliniază ''incertitudinile'' referitoare la alte specii, mai puțin cunoscute, în special de insecte.

Dispariția acestei biodiversități are un impact direct asupra umanității. Hrană, surse de energie, medicamente: ''foloasele pe care oamenii le au de pe urma naturii sunt fundamentale pentru existența și bunăstarea oamenilor pe Terra, iar cele mai multe dintre acestea nu sunt în totalitate înlocuibile'', avertizează documentul. Spre exemplu, peste două miliarde de persoane depind de lemn ca sursă de energie, patru miliarde utilizează medicamentele naturiste, iar 75% dintre culturile agricole au nevoie de polenizarea realizată de insecte.

Principalii factori vinovați de această situație sumbră: utilizarea terenurilor (agricultură, exploatare forestieră, mine) și exploatarea directă a resurselor (pescuit, vânătoare).

Urmează schimbările climatice, poluarea și speciile invazive, al căror impact este ''până în acest moment, relativ mai puțin important'', dar ''accelerat''.

Raportul scoate, de asemenea, în evidență legăturile dintre această pierdere a diversității și schimbările climatice, câteodată stimulate de aceiași factori, în special de modelul agricol într-o lume din ce în ce mai populată.

"Trebuie să recunoaștem că schimbările climatice și pierderile din natură sunt la fel de importante, nu doar pentru mediu, dar și din perspective economice și de dezvoltare", a precizat recent pentru AFP președintele IPBES, Robert Watson, care face apel la ''transformarea'' producției alimentare și energetice.

"Dacă dorim o planetă durabilă, care furnizează foloase comunităților din diferite zone ale lumii, ar trebui să schimbăm traiectoria următorilor zece ani, așa cum ar trebui să procedăm și în cazul mediului", a subliniat, pe de altă parte, Rebecca Shaw, director de cercetare în cadrul WWF.

Pe de altă parte, raportul estimează că trei sferturi din suprafața terestră, 40% din mediul marin și jumătate dintre cursurile de apă au fost ''grav denaturate''.

Cele mai afectate regiuni sunt cele unde trăiesc populații indigene, care depind în mod special de natură, sau comunitățile sărace, deja mai vulnerabile la impactul schimbărilor climatice.

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău