Raport | Instituțiile din domeniul Sănătății aplică selectiv prevederile legislației care le obligă să se consulte cu societatea civilă atunci când iau decizii care îi vizează pe oameni
-
23 Decembrie 2022 14:22
Instituțiile din domeniul Sănătății aplică selectiv prevederile legislației care le obligă să se consulte cu societatea civilă atunci când iau decizii care îi vizează pe oameni, nu comunică cu societatea civilă despre cele mai importante schimbări, mimând procesul de democrație participativă, arată un raport de analiză a angajamentelor asumate de autorități în domeniul Sănătății, lansat astăzi, 23 decembrie, de Centrul pentru politici și analize în sănătate, transmite Radio Chișinău.
Raportul a constatat discrepanțe vizibile dintre obiectivele asumate de autorități și cele realizate de facto. Instituțiile publice inclusiv cele din domeniul Sănătății nu sunt interesate să comunice clar și pe înțelesul oamenilor ce reforme intenționează să aplice și cum le va influența acestea viața oamenilor, susține jurnalista Irina Papuc, expertă în transparența decizională:
„Autoritățile din Rep. Moldova iau decizii unilateral și nu țin cont de recomandările lor. Din totalul de 24 de proiecte care au fost supuse consultărilor publice, doar pentru 15 proiecte a fost respectat termenul de consultare. Totuși se observă unele îmbunătățiri în privința transparenței, dar nu în transparența decizională. Este nevoie de reorganizarea serviciului sistemului spitalicesc, avem prea multe spitale subfinanțate, secții în cadrul spitalelor necreditate, dar care încă funcționează, aceasta este o problemă enormă și ea nu se soluționează. Soluția însă, începe cu transparența și trebuie să existe promovarea în loc vizibil a liniilor telefonice instituționale. Dar totodată, și noi ar trebui să fim mai activi și să conștientizăm că asta de fapt ne vizează pe noi”, a spus Irina Papuc.
Guvernul și-a asumat niște realizări pentru anul 2022, însă rata de neîndeplinire a planului Ministerului Sănătății este mare. Conform studiului s-au realizat doar 30 la sută din planuri, a comunicat Directorul centrului, Sergiu Gherman:
Gherman „Foarte puține inițiative sunt plasate și foarte puține sunt îndeplinite. 30 la sută din ceea ce și-au propus autoritățile sunt niște date încă foarte optimiste. Noi nu venim să lăudăm autoritățile, noi venim să-i ajutăm și să arătăm acolo unde există probleme și să găsim soluțiile acestora”, a spus Sergiu Gherman.
Situația din domeniul sănătății este îngrijorătoare, admite Mihai Pîsla, de la Școala de Sănătatea Publică:
„Aceste lucruri se cunosc, dar era necesar ca să fie confirmate printr-o cercetare. Ca specialist în management pe mine m-au îngrijorat datele raportului. Sistemul Sănătății e un sistem complex și foarte greu de gestionat, iar scopul este păstrarea sănătății populației și acordarea asistenței medicale cetățenilor care au nevoie de ea. Acest scop nu poate fi atins cu eficiența respectivă, dacă nu va fi o conlucrare și cooperare, iar acest lucru îl asigură organul central al Administrației Publice Centrale”, a declarat Mihai Pîsla.
Raportul de analiză a angajamentelor asumate de autorități în domeniul Sănătății s-a concentrat pe perioada ianuarie – septembrie 2022.