RAPORT Freedom House | Serbia trecere din grupul statelor libere în grupul statelor parțial libere

  • 06 Februarie 2019 10:40
RAPORT Freedom House | Serbia trecere din grupul statelor libere în grupul statelor parțial libere

Potrivit recentului raport Freedom House, Serbia a trecut din grupul statelor libere în grupul statelor parțial libere. În comparație cu anul trecut, Serbia a pierdut șase puncte la drepturi politice și libertăți civile și cu 67 de puncte, din totalul de 100, este încadrată în grupul statelor parțial libere.

Potrivit raportului, depunctarea Serbiei și trecerea din grupul statelor libere în grupul statelor parțial libere se datorează neregulilor din timpul procesului electoral, încercărilor puterii și presei aservite puterii să reducă la tăcere jurnaliștii independenți prin hărțuiri și campanii de denigrare. De asemenea este subliniată încercarea președintelui Aleksandar Vucic de a acumula toată puterea executivă, ceea ce este în contradicție cu rolul său constituțional.

În secțiunea privind Balcanii de Vest se subliniază că președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și președintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, "continuă să-și consolideze puterea de stat în jurul lor și apropiaților lor, subminând standardele bunei guvernări și depășind rolul constituțional atribuit".

În Europa din 625 de milioane de oameni, 83% trăiesc în state libere, 4% în state parțial libere și 13% în state cu cel mai redus grad de libertate. În categoria state parțial libere sunt incluse Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Albania, Macedonia, Kosovo, Ungaria, Moldova și Ucraina.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău