Raport CCIA: „Sistemul judiciar al Republicii Moldova trebuie îmbunătățit pentru a asigura independența Centrului Național Anticorupție”

  • 03 Octombrie 17:12
Raport CCIA: „Sistemul judiciar al Republicii Moldova trebuie îmbunătățit pentru a asigura independența Centrului Național Anticorupție”

Sistemul judiciar al Republicii Moldova trebuie îmbunătățit pentru a asigura independența Centrului Național Anticorupție și a crește rata de recuperare a activelor infracționale de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, potrivit raportului „Ruperea cercului vicios: regândirea cadrului instituțional anticorupție în Republica Moldova”, prezentat astăzi, 3 octombrie, de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA), transmite Radio Chișinău.

Raportul se referă la îndeplinirea mai multor recomandări pentru îmbunătățirea sistemului anticorupție, la nivel de instituții, legislații și mecanisme. Printre acestea, întreprinderea unor măsuri mai ferme privind scurgerile de informații, optimizarea procesului de recuperare a activelor infracționale, precum și instruirea mai bună și remunerarea mai adecvată a profesioniștilor din domeniul juridic. Conform datelor raportului pentru perioada 2022-2024, recomandările Comitetului Consultativ Anticorupție au fost parțial implementate.

Astfel, pentru perioada 2022-2024, 35% din recomandările Comitetului Consultativ Anticorupție au fost implementate; 42% - parțial implementate, iar 23% – neimplementate.

Unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie îmbunătățite în sistemul judiciar al Republicii Moldova este asigurarea independenței Centrului Național Anticorupție și a capacității Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale de a recupera activele și fondurile furate, a subliniat copreședintele Comitetului, James Wasserstrom.

„În prezent, rata de recuperare este foarte scăzută, de poate 1% din activele care au fost furate din Republica Moldova. Este foarte important ca Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care include și Centrul Național Anticorupție, să se organizeze pentru un efort de recuperare mult mai viguros”, a spus James Wasserstrom.

Condamnările din cadrul dosarelor de mare rezonanță „nu pot să apară peste noapte”, a spus în acest context, membra Consiliului, Laura Ștefan.

„Procesele din instanță se derulează după rezultate stricte, pe care le vrem respectate, inclusiv în marile dosare, pentru că putem să obținem rezultate, dar e important să le obținem corect”, a subliniat Laura Ștefan.

Unele recomandări nu au putut fi îndeplinite totalmente din mai multe considerente, inclusiv de ordin financiar, legislativ sau din cauza faptului că sunt corelate și alte angajamente, a explicat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Urmează să ne concentrăm atenția pentru realizarea și altor recomandări, care vizează fortificarea instituțiilor anticorupție, cum ar fi Autoritatea Națională Integritate, fortificarea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, o coordonare mai bună între Institutul Național al Justiției și instituțiile anticorupție, astfel încât să se pregătească în mod cât mai operativ profesioniștii din domeniul dreptului”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție este o structură independentă alcătuită din experți internaționali în domeniul anticorupție și membri ai societății civile din Republica Moldova. Obiectivul principal al comitetului este analizarea problemelor sistemice din corupție care afectează toate instituțiile din țară și eficientizarea măsurilor anticorupție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,63 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
18
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău