Raport britanic: Exploatarea ilegală a minelor de lapis lazuli finanțează insurgența afgană

  • 07 Iunie 2016 16:10
Raport britanic: Exploatarea ilegală a minelor de lapis lazuli finanțează insurgența afgană

Insurgenții afgani obțin 20 de milioane de dolari anual din exploatarea ilegală a minelor de lapis lazuli aflate în nord-estul țării, avertizează ONG-ul britanic Global Witness, care solicită încadrarea acestei pietre semiprețioase în categoria „minereu provenit din zone de conflict”.Lapis lazuli, un amestec de minerale de culoare albastru intens, se găsește în…

Insurgenții afgani obțin 20 de milioane de dolari anual din exploatarea ilegală a minelor de lapis lazuli aflate în nord-estul țării, avertizează ONG-ul britanic Global Witness, care solicită încadrarea acestei pietre semiprețioase în categoria „minereu provenit din zone de conflict”.

Lapis lazuli, un amestec de minerale de culoare albastru intens, se găsește în cantități foarte mari în minele din provincia muntoasă Badakhshan. Această regiune izolată a devenit scena confruntărilor violente dintre talibani, anumiți lideri locali și grupările din zonă care-și dispută controlul asupra minelor și a profitului pe care acestea le generează, subliniază organizația Global Witness, într-un raport publicat luni.

Minele de lapis lazuli din Badakhshan sunt esența unei probleme care afectează întreaga țară. Exploatarea minieră este cea de-a doua sursă de venit ca importanță pentru talibani. Dar aceștia nu sunt singurii care pot profita, ele pot suscita interesul grupării Stat Islamic, ai cărei luptători sunt implantați cu precădere în estul Afganistanului, avertizează ONG-ul britanic, care solicită clasarea pietrei de lapis lazuli în categoria minereurilor din zone de conflict. Comercializarea acestor resurse este reglementată în anumite țări.

Piatra de lapis lazuli este folosită pentru bijuterii, obiecte de artă sau mobilier iar exploatarea sa, dacă ar fi mai bine reglementată de către autorități, ar putea finanța sistemul de sănătate, forțele de securitate sau sectorul educațional afgan, aflate în cădere liberă – estimează autorii raportului.

Afganistanul dispune de rezerve uriașe de gaz, petrol și minereuri, a căror valoare depășește 1.000 de miliarde de dolari. Corupția și proasta gestionare a violențelor împiedică însă companiile miniere străine să investească în această țară și fac ca aceste zăcăminte să devină sursa de finanțare cea mai importantă a grupărilor extremiste, concluzionează Global Witness.

Surse: The Guardian, France Presse
Traducerea și adaptarea: Bianca Ioniță

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
17
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău