RAPORT: Reforma din sectorul justiției încetinește

  • 19 Februarie 2014 19:35
RAPORT: Reforma din sectorul justiției încetinește

Procesul de reformare a justiției în Republica Moldova se desfășoară tot mai lent.

Cele mai  mari probleme se înregistrează la capitolul reforma procuraturii, asigurarea incluziunii sociale a foștilor condamnați, dar și asigurarea unor condiții acceptabile de detenție. Sunt concluziile celui de-al patrulea raport trimestrial de monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiției elaborat de Asociația Promo-Lex și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă. 

Potrivit raportului de monitorizare a reformei justiției în Republica Moldova,  din cele 257 de acțiuni planificate pentru a fi realizate de la începutul și până la finele anului 2013, doar 144 au fost finalizate. Totodată calitatea acțiunilor realizate este de asemenea pusă sub semnul întrebării.

Un capitol cu multe restanțe este sistemul judecătoresc unde din cele 9 acțiuni care urmau să fie implementate în ultimul trimestru doar 2 au fost realizate.

De cealaltă parte ministrul Justiției, Oleg Efrim susține că încetinirea reformei justiției în 2013 se datorează și crizei politice prin care a trecut Republica Moldova anul trecut. 

Raportul de monitorizare a implementării reformei justiției în Republica Moldova este elaborat în cadrul unui proiect de sporire a responsabilității guvernului, derulat de asociațiile Promo-Lex și AGER cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Strategia de reformare a justiției în Republica Moldovapentru anii 2011-2016  a fost aprobată de Parlamentul de la Chișinău la sfârșitul lunii noiembrie 2011. Strategia și Planul de Acțiuni aprobat câteva luni mai târziu au ca obiectiv asigurarea unui sistem al justiției care să corespundă standardelor europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău