RAPORT: În 2015 s-a accentuat sporul natural negativ
-
03 Martie 2016 13:59
Situația demografică în Republica Moldova este alarmantă, numărul populației fiind în continuă scădere în ultimii ani, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.
Un raport la BNS arată că anul 2015 s-a păstrat și chiar s-a accentuat sporul natural negativ, adică un număr mai mare al deceselor înregistrate în comparație cu numărul nou-născuților. Acestea sunt consecințele unor politici demografice defectuoase spun experții în domeniu, care subliniază că efectele se resimt deja în economia țării, în special, asupra sistemului de pensii.
În 2015 s-au născut peste 38 de mii de copii, în timp ce aproape 40 de mii de persoane au decedat, înregistrându-se o scădere naturală de peste 1300 de persoane. Această valoare este de 1,5 ori mai mare decât în 2014, potrivit datelor BNS.
Declinul demografic ce a început în 1999 va continua, pentru că numărul persoanelor vârstnice este în creștere, iar cel al populației de vârstă reproductivă este în scădere, explică șefa Centrului de Cercetări Demografice al Academiei de Științe, Olga Gagauz.
”Această tendință nu poate fi stopată din cauza că structura populației care s-a format în perioada anterioară va influența dinamica populației pentru mai multe decenii. Cu toate că, situația poate fi ameliorată prin îmbunătățirea sănătății populației și reducerea mortalității la populația tânără, putem să micșorăm numărul de decese și să asigurăm o stabilitate în ceea ce privește numărul populației” a declarat Olga Gagauz.
Consecințele se vor resimți în sistemul de asigurări sociale, care trebuie reformat pentru a face față unui număr tot mai mare de beneficiari, în raport cu cel al contribuabililor, a adăugat Olga Gagauz. Ea a menționat că ar fi necesară majorarea vârstei de pensionare, completată cu o politică de creare a locurilor de muncă pentru persoanele vârstnice.
În opinia demografului Valeriu Sainsus, cauzele unei asemenea situații pot fi identificate în politicile demografice ineficiente adoptate până în prezent de autorități.
”Culegem urmările unor politici incoerente și neadecvate tendințelor demografice. Am în vedere indemnizațiile îndreptate pentru familii – devalorizarea și necesitatea indexării lor coerente. Familia trece printr-o etapă de criză sub aspect economic și social, dar statul nu întotdeauna este aproape de familii”, a declarat Valeriu Sainsus.
Expertul a menționat că un impact major asupra scăderii constante a numărului populației Republicii Moldova îl are și migrația.
Ultimul an în care s-au născut mai mulți copii și au decedat mai puține persoane a fost 1998, iar în anul următor, 1999, numărul deceselor a crescut brusc în comparație cu cel al nașterilor, cu un spor natural negativ de 2800 de persoane. Cea mai mare scădere naturală a fost înregistrată pentru ultimii ani în 2005 – de aproape 7000 de persoane. În 2011 situația părea să se fi ameliorat, cu un spor negativ de numai 67 de persoane, dar cifrele au început să crească ulterior, tendința păstrându-se până în prezent.
Sursa: BNS