Rafinăriile din România au găsit surse alternative la țițeiul rusesc, afirmă ministrul român al energiei

  • 21 Septembrie 2022 14:10
Rafinăriile din România au găsit surse alternative la țițeiul rusesc, afirmă ministrul român al energiei

Rafinăriile din România au găsit țiței alternativ la cel rusesc, având în vedere că în decembrie intră în vigoare embargoul asupra produselor petroliere din Rusia, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a participat la Romanian International Gas Conference, organizată de Federația Patronală Petrol și Gaze din România (FPPG).

"Ieri (marți - n.r.) au fost discuții la minister cu toate companiile care dețin rafinării în România, inclusiv Lukoil, despre prelucrarea țițeiului după data de 5 decembrie (când intră în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc - n.r.). Ne-au comunicat că au găsit surse alternative de țiței după 5 decembrie", a spus oficialul român.

La această dată va intra în vigoare embargoul instituit de Comisia Europeană asupra produselor petroliere rusești transportate pe cale maritimă.

În România, rafinăria Petrotel Lukoil, cu o capacitate de 2,5 milioane de tone de țiței pe an, prelucra până acum petrol rusesc adus prin Marea Neagră.

Celelalte rafinării funcționale din România sunt Petromidia, deținută de Rompetrol, și Petrobrazi, operată de OMV Petrom.

În același context, Virgil Popescu a mai spus că pe 1 Octombrie Grecia va operaționaliza conectorul de gaze către Bulgaria, fapt care plasează România într-o situație avantajoasă în piața alimentării cu gaze naturale din surse externe.

Mai mult, Transgaz se va implica într-un alt proiect care vizează transportul gazelor dinspre terminalul grecesc de gaze lichefiate de la Alexandropolis. Ambele vor avea ca efect diversificarea surselor de alimentare cu gaz nu doar pentru România ci și pentru statele din regiune și preluarea gazelor din Orientul Apropiat în locul celor rusești.

Definitivarea conectorului trenează de câțiva ani însă, spune ministrul energiei, de data aceasta Guvernul atenian a invitat toți actorii regionali să fie prezenți la operaționalizarea proiectului, fapt care aduce certitudine în legătură cu funcționarea sa.

Finalizarea conectorului nu echivalează, însă, cu începerea livrării de gaze în acest an. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul Conferinței Internaționale a Gazelor din București, transmite RRA. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,6 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău