Radu Marian, deputat PAS: Guvernul va ajuta cetățenii să facă față prețurilor mari la produsele alimentare prin majorarea veniturilor

  • 08 Iulie 08:27
Radu Marian, deputat PAS: Guvernul va ajuta cetățenii să facă față prețurilor mari la produsele alimentare prin majorarea veniturilor

Guvernul va ajuta cetățenii să facă față prețurilor mari la produsele alimentare prin majorarea veniturilor. Asigurările sunt date de deputatul PAS, Radu Marian. Potrivit parlamentarului, statul deja a oferit suport considerabil cetățenilor prin majorarea pensiilor și salariilor, dar și prin compensarea tarifului la gazele naturale în perioada rece a anului. În același timp, experții economici spun că Republica Moldova înregistrează o rată înaltă a inflației, întrucât majoritatea produselor sunt importate, notează IPN.

Reprezentanții mediului de afaceri spun că prețurile mari la produsele alimentare sunt o consecință a inacțiunilor tuturor guvernărilor, care n-au investit în agricultură și industria procesatoare.

„Noi suntem țară agrară, dacă guvernarea s-ar ocupa mai mult de acest sector și prețurile ar fi altele. Trebuie să se înceapă de la excluderea schemelor la produsele alimentare până ele ajung pe raft, trebuie dați la o parte toți intermediarii și de ajuns direct la producător. Producătorul să discute direct cu reprezentanții magazinelor”, a spus Valentin Eșanu, om de afaceri din Republica Moldova,  în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Și experții economici recunosc că majorarea galopantă a prețurilor la produsele alimentare are loc întrucât majoritatea produselor sunt de import. De asemenea, potrivit experților, reducerea TVA nu va face decât să scadă încasările la buget, fără a stopa procesele inflaționiste.

„Cauza principală a inflației din Republica Moldova sunt prețurile de import. Majoritatea încasărilor la bugetul de stat vin din taxa pe valoare adăugată. Pe noi ne așteaptă sezonul rece și următorul an de indexare a pensiilor cu 25-30%. Dacă reducem TVA, de unde colectăm bani? Chiar dacă va fi redusă TVA, acest lucru nu va stopa creșterea prețurilor. Ar fi o decizie cu impact politic de scurtă durată, dar asta nu va schimba tendințele inflaționiste”, a spus expertul economic, Alexandru Fală.

Reprezentanții PAS dau vina pe predecesorii lor și spun că situația proastă din țară este o consecință a inacțiunilor fostelor guvernări. Potrivit deputaților PAS, statul va oferi sprijin cetățenilor pentru a face față valului de scumpiri, prin majorări de pensii și salarii.

„Prețurile cresc foarte mult nu doar la noi, ci în toată lumea. Este o consecință a războiului din Ucraina, a slăbirii economiei, capacităților de producție. Doar că pe noi ne afectează cel mai mult pentru că suntem o țară cu venituri reduse. Guvernul are două instrumente, să majoreze veniturile populației și să susțină mediul de afaceri. Noi am majorat pensia cu 900 de lei pe lună, am limitat adaosul comercial la peste 20 de produse, am oferit suport la plata facturilor la energie, am oferit suport de 3500 de lei pentru fiecare gospodărie. Salariul minim din sectorul bugetar l-am majorat cu 60%, cu 40% s-a majorat numărul medicamentelor oferite gratuit. Am moștenit o casă fără ferestre, cu pereții dărâmați. Schimbările nu se fac peste noapte”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

Ieri, ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a anunțat că în curând Guvernul va aproba un mecanism de reducere a vulnerabilității energetice. Fiind vorba despre un program țintit de acordare a compensațiilor la gazele naturale, electricitate și energie termică.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:3,6 m/s
Sat
1
Sun
1
Mon
-0
Tue
0
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău