Radiodifuzorii publici italieni și germani își suspendă transmisiile din Rusia din cauza noii legi a mass-media

  • 05 Martie 2022 19:15
Radiodifuzorii publici italieni și germani își suspendă transmisiile din Rusia din cauza noii legi a mass-media

Radiodifuzorul de stat italian RAI a anunțat sâmbătă că își suspendă operațiunile din Rusia pentru a "proteja siguranța" reporterilor săi, după ce administrația de la Moscova a promovat o lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea a ceea ce guvernul consideră a fi "știri false".

Sâmbătă, radiodifuzorii publici de top din Germania ARD și ZDF au anunțat, la rândul lor, că "deocamdată" au suspendat transmisiile din studiourile lor de la Moscova. Ei s-au alăturat unui număr tot mai mare de companii internaționale de media, inclusiv BBC din Marea Britanie, Compania Canadiană de Radiodifuziune și Bloomberg News, care și-au întrerupt operațiunile în Rusia. "Această măsură este necesară pentru a proteja siguranța jurnaliștilor de la fața locului și a asigura libertatea maximă de informare despre țară", se arată într-un comunicat al RAI. Acolo se adaugă că știrile despre Rusia vor fi furnizate de jurnaliștii care lucrează în țările vecine sau din Italia. RAI nu a precizat câți jurnaliști are în prezent în Rusia. Un purtător de cuvânt al WDR, o filială regională a ARD, a declarat că "ARD și ZDF examinează consecințele legii adoptate vineri și suspendă deocamdată transmisiile din studiourile lor din Moscova". Purtătorul de cuvânt a spus că cei doi radiodifuzori vor continua să ofere informații despre evenimentele din Rusia și Ucraina din celelalte locații ale lor.


Oficialii ruși au afirmat în mod repetat că informații false au fost răspândite de inamicii Rusiei, cum ar fi Statele Unite și aliații săi din Europa de Vest, în încercarea de a semăna discordie în rândul poporului rus. Președintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat vineri că "literalmente, începând de mâine această lege va impune pedepse – și pedepse foarte dure – pentru cei care au mințit și au făcut declarații care au discreditat forțele noastre armate".
În mod tradițional, Italia a avut relații mai strânse cu Rusia decât multe alte națiuni occidentale, fostul premier Silvio Berlusconi având legături deosebit de apropiate cu președintele rus Vladimir Putin. Premierul Mario Draghi a pus la îndoială, în decembrie, eficiența sancțiunilor UE împotriva Moscovei, dar de atunci a susținut restricțiile dure impuse Rusiei, chiar dacă oficialii guvernamentali au spus că acest lucru ar putea declanșa o criză energetică în Italia, care importă aproximativ 40% din gazul său din Rusia.

Sursa: REUTERS/RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău