Radio Chișinău, la 10 ani | Eugen Tomac: Sunt convins că ați reușit să vă atingeți obiectivul și veți reuși și mai departe să fiți acea voce credibilă care aduce informație și promovează cultura românească

  • 30 Noiembrie 2021 08:25
Radio Chișinău, la 10 ani | Eugen Tomac: Sunt convins că ați reușit să vă atingeți obiectivul și veți reuși și mai departe să fiți acea voce credibilă care aduce informație și promovează cultura românească

Eugen Tomac, în 2011 Secretar de stat pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României:

Ala Boțan: Domnule Tomac, proiectul Radio Chișinău a fost lansat în 2011 cu contribuția Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul guvernului României, când secretar de stat al departamentului ați fost dumneavoastră. Cum s-a născut ideea lansării unui studio teritorial al Radio România la Chișinău, dacă vă mai amintiți? 

Eugen Tomac: Îmi amintesc foarte bine că am avut o discuție lungă cu fostul președinte al Radio România, doamna Maria Țoghină, jurnalistă și în prezent în cadrul radioului public, și domnia sa și-a manifestat intenția de a-și extinde activitatea radioul public în Republica Moldova. Am îmbrățișat această idee împreună și am căutat cele mai potrivite soluții pentru a o realiza. Mă bucur că de la acea discuție pe care am avut-o cu domnia sa au curs lucrurile într-un mod pozitiv cu succes și iată că de un deceniu pe undele Radio Chișinău, radioul public este prezent din țară zi de zi în casele și mașinile cetățenilor Republicii Moldova.

Ala Boțan: Doream să vă întreb, domnule Tomac, ce a însemnat pentru dumneavoastră aceast proiect și de ce ați ținut neapărat să-l realizați? A fost ceva mai personal?

Eugen Tomac: Nu este un secret pentru nimeni că eu cred că avem nevoie de cât mai multe instrumente prin care să putem elimina distanța care există dintre cele două state românești. Eu sunt un militant deschis pentru ca Republica Moldova să fie cât mai aproape de România și sigur că nu sunt un naiv care nu înțelege realitățile vremurilor noastre, dar, atât timp cât am această convingere că de o parte și de alta suntem același popor și am fost despărțiți prin voința altora, am obligația să pun umărul acolo unde cred că pot și mă bucur enorm că am reușit să realizăm acest deziderat și anume acela de a reveni printr-un studio care este prezent în Republica Moldova. Radio România dincolo de Prut este o realizare și o împlinire sufletească destul de puternică și sunt convins că dumneavoastră, inimoasa echipă de la Radio Chișinău, ați reușit să vă atingeți obiectivul și veți reuși și mai departe să fiți acea voce credibilă care aduce informație și promovează cultura românească.     

Ala Boțan: Asta doream să vă întreb, dacă ne referim la spațiul informațional din Republica Moldova, revenirea postului Radio România, după o absență de 71 de ani, ce a însemnat, de fapt?

Eugen Tomac: A însemnat un pas curajos spre recuperarea acestei distanțe care în mod artificial a fost creată între cele două maluri ale Prutului. Mă bucur că proiectul Radio Chișinău a fost primit cu foarte mult entuziasm din partea publicului și mi-aș dori foarte mult ca dumneavoastră, echipa de la Radio Chișinău, și echipa de la București să fructificați arhiva pe care o are radioul public pentru că sunt foarte multe lucruri pe care românii din Basarabia nu le cunosc și cred că este extraordinar să-i auzim și astăzi pe cei pe care îi îndrăgim foarte mult și mă refer aici la Nicolae Iorga care a scris extraordinar despre Basarabia, dar a ținut și cont de cursuri care sunt înregistrate și care pot fi puse din nou pe undele radioului pentru a le împărtăși radioascultătorilor dumneavoastră. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le aducem în realitate și tocmai de aceea îmi place foarte mult această idee, pentru că  Radio România, prin Radio Chișinău, este din nou prezentă în Basarabia după 7 decenii exact, așa cum dumneavoastră ați spus.

 Ala Boțan: Radio Chișinău s-a lansat în 2011, exact la 1 decembrie, când România sărbătorește Ziua Națională. Cu ce mesaj ați veni pentru echipa Radio Chișinău și pentru toți românii?

Eugen Tomac: În primul rând vreau să vă transmit tuturor sănătate, pentru că trecem printr-o perioadă foarte grea. Pandemia a produs foarte multă tulburare, foarte multă nesiguranță, foarte multă neliniște, însă, în același timp, îmi doresc foarte mult ca echipa Radio Chișinău să-și păstreze optimismul și tonul cald și liniștitor, convingător cu care i-a obișnuit pe radioascultătorii săi. Vă urez să faceți emisiuni de cât mai multă calitate și, bineînțeles, să îi convingeți pe cât mai mulți cetățeni să fie alături de dumneavoastră, pentru că aveți o misiune istorică la Est de Prut.

Ala Boțan: Vă mulțumim și La Mulți Ani și pentru dumneavoastră și pentru toți românii.

Eugen Tomac: La Mulți Ani Radio Chișinău!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău