Radiație depășită în filtrele întreprinderii de la Râbnița, „după gardul întreprinderii, pericol pentru populație nu există”

  • 29 Martie 16:14
Radiație depășită în filtrele întreprinderii de la Râbnița, „după gardul întreprinderii, pericol pentru populație nu există”

Parametrii radiologici în regiunea orașului Râbnița, unde, la începutul lunii martie, a avut loc un incident la Uzina Metalurgică, în urma căruia s-a oprit cuptorul, se află în limitele prevăzute. Pe teritoriul uzinei, în filtrele de captare a prafului, nivelul de radiație este depășit. Declarații în acest sens a făcut directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Ion Apostol, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Ion Apostol, probele prelevate pe teritoriul întreprinderii denotă că a avut loc un accident local minor, fără a se produce aruncări de radiație înafara uzinii. Experții Agenției au solicitat un raport de la responsabilii întreprinderii privind incidentul, însă nu au obținut informații. Ion Apostol spune că nu se poate expune privind influența pe care o poate avea un astfel de mediu pentru muncitorii întreprinderii, dar cert este că „după gardul întreprinderii, pericol pentru populație nu există”.

După incident, pe rețele de socializare s-a scris că se încearcă a mușamaliza proporția avariei și că angajații uzinei ar fi semnat anterior angajamente de nedivulgare. Tot atunci, Biroul politici de reintegrare declara că, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale, serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
8,5 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,38 m/s
Wed
18 °C
Thu
18 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
16 °C

Curs oficial BNM 22 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3688 0.0022
USD 17.3517 -0.0447
RON 4.0700 -0.0019
UAH 0.6937 0.0002
RUB 0.2723 0.0004
Arhivă Radio Chișinău