OPINII | R. Moldova va continua procesul de apropiere de valorile și statele occidentale, în care România va avea un rol important, dar trebuie să mențină relații pragmatice, în special în domeniul economic și comercial, și cu Federația Rusă

  • 29 Noiembrie 2021 13:46
OPINII | R. Moldova va continua procesul de apropiere de valorile și statele occidentale, în care România va avea un rol important, dar trebuie să mențină relații pragmatice, în special în domeniul economic și comercial, și cu Federația Rusă

Republica Moldova va continua procesul de apropiere de valorile și statele occidentale, în care România va avea un rol important, dar trebuie să mențină relații pragmatice, în special în domeniul economic și comercial și cu Federația Rusă, având în vedere resursele de care dispune acest stat, dar și interdependența din perioada sovietică. Acestea sunt câteva dintre opiniile experților care au participat astăzi la o dezbatere publică, organizată de IPN.

Analiștii menționează și necesitatea unor elite politice care să conștientizeze rolul pe care îl au în dezvoltarea relațiilor externe în interesele Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Pe parcursul celor 30 de ani de independență, politica externă a pendulat în permanență în favoarea unor relații speciale cu Estul, mai exact cu Federația Rusă, sau pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și valorile occidentale, prin intermediul sau cu o participare importantă din partea României, consideră specialiștii. Aceștia au analizat evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Rusia și România. Relațiile cu Rusia sunt mai formalizate, dar nu întotdeauna sunt respectate înțelegerile, dar cele cu România au adus beneficii mai palpabile cetățenilor Republicii Moldova, consideră analistul politic, Igor Boțan.

Educația tinerilor din Rep. Moldova în instituțiile de învățământ din România, faptul că aproximativ o treime dintre cetățeni, dețin și cetățenia română. Deci, vedem că pe de o parte, avem formalități în relația cu Federația Rusă, dar realitățile sunt diferite de formalități și, situația o avem inversă în raport cu România, unde avem tot suportul.

Balansarea continuă a orientării strategice a Republicii Moldova între Est și Vest a fost provocată de divizarea societății, dar și de elitele politice care nu au știut cum să întrețină relații bune cu ambele părți, consideră directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc.

Republica Moldova se află într-o situație geopolitică nefavorabilă, fiind mereu în fața amenințărilor și a politicilor. Elitele politice însă deseori nu conștientizează rolul care le revine în asigurarea intereselor naționale.

Republica Moldova va continua să se orienteze spre Vest, dar este important să mențină relații pragmatice și cu Rusia, a concluzionat expertul în relații internaționale, Mark Mazurean.

Eu văd evident că Republica Moldova va continua să se miște spre Vest, spre Bruxelles și spre București. În relațiile cu Estul, este prea slabă ca să se târguiască și trebuie să accepte târgul, încercând să joace cât de bine posibil cu cărți mici, pentru a nu fi perdant definitiv.

Amintim că recent, Rep. Moldova a marcat 20 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului moldo-rus de prietenie și cooperare, dar și trei decenii de relații diplomatice cu România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău