Experți | R. Moldova trebuie să-și diversifice sursele energetice, să continue interconexiunile cu România și să implementeze Pachetul energetic III al UE pentru a-și asigura independența energetică
-
05 Noiembrie 2021 13:33
Republica Moldova trebuie să-și diversifice sursele energetice, să continue interconexiunile cu România și să implementeze Pachetul energetic III al Uniunii Europene pentru a-și asigura independența energetică. Aceste opinii au fost formulate de experți în cadrul unei dezbateri organizate de IPN, în urma negocierilor finalizate cu Gazprom, după o lună de criză a gazelor cu care s-a confruntat Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.
Republica Moldova a ieșit onorabil din negocierile cu partea rusă în privința noului contract de livrare a gazelor cu toate că a comis și unele erori și putea obține un preț mai bun, consideră experții. Chișinăul a fost avantajat de faptul că Rusia nu-și putea permite să nu încheie contractul de livrare a gazelor, pentru că în caz contrar ar fi lăsat fără susținere regiunea separatistă transnistreană, consideră expertul în domeniul energetic Victor Parlicov. Pe de altă parte, a fost vulnerabilă din cauza contractului precedent de livrare a gazului care prevedea o formulă defavorabilă de formare a prețului, aplicată începând cu acest an pentru trimestrele doi și trei, potrivit lui Victor Parlicov.
Asta a fost o greșeală admisă în contractul precedent care ne-a jucat festa la negocieri și care a permis ca în contractul pe termen lung, de cinci ani de zile, să intre componenta spot deja în mod permanent.
Republica Moldova trebuie să continue interconectarea rețelelor energetice cu cele ale României, potrivit comentatorului politic Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova. Analistul menționează că gazul este un factor important în relațiile moldo-ruse, iar reducerea vulnerabilității Republicii Moldova în domeniul energetic va contribui la îmbunătățirea relațiilor cu Rusia.
Pentru a diminua acest factor negativ care influențează relația moldo-rusă, avem nevoie să diversificăm sursele de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze. Aceasta, în ultima instanță, va duce la îmbunătățirea relațiilor cu Moscova, deoarece Rusia va fi nevoită să reiasă din situația când nu mai este monopolist pe piață și nu poate să dicteze condițiile de relații cu Republica Moldova.
Autoritățile Republicii Moldova trebuie să acorde o atenție sporite domeniului energetic, să investească mai mult în acest sector și să continue implementarea Pachetului energetic III al Uniunii Europene, în pofida presiunilor, a concluzionat politologul Dionis Cenușă.
Republica Moldova are foarte multe posibilități - atât interconectarea cu România, cât și, în general, investiții în instituții, operatori, întreprinderi de stat din sectorul energetic. Asta ține, într-o oarecare măsură, și de implementarea pachetului energetic III. În mod complet, fără amânări și fără tot felul de apropouri pentru a favoriza unii actori externi.
Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de livrare a gazelor pe un termen de cinci ani, după aproximativ o lună de negocieri. Fostul contract expirase la 30 septembrie, iar în octombrie Republica Moldova a achitat un preț record de aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi. Totodată cantitățile furnizate de gigantul rus au fost insuficiente, astfel încât Chișinăul a fost nevoit să cumpere gaze și din alte surse. Potrivit autorităților, Republica Moldova va achita în luna noiembrie aproximativ 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, iar tarifele pentru consumatorii finali vor crește.