Reprezentanți ai R. Moldova, România, SUA și UE și vor discuta la Galați despre rutele alternative pentru transportul cerealelor ucrainene

  • 11 August 2023 08:25
Reprezentanți ai R. Moldova, România, SUA și UE și vor discuta la Galați despre rutele alternative pentru transportul cerealelor ucrainene

Înalți reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova și României vor discuta, vineri, la Galați, despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, anunță ambasada SUA la București. Minsiunea diplomatică americană a transmis susținerea pentru „asigurarea continuității neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene”, relatează Agerpres.

La conferința de presă pe tema exporturilor agricole ale Ucrainei în cadrul culoarelor de solidaritate UE - Ucraina vor participa ministrul Transporturilor din România, Sorin Mihai Grindeanu, Jim O'Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancțiuni (U.S. Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska - director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate și Transport, reprezentanți ai Comisiei Europeane și ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

„În fața adversității, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, care va avea loc la Galați mâine (vineri - n.r.), România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană și Statele Unite își vor uni forțele, în urma ieșirii dure a Rusiei din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră”, a transmis Ambasada SUA în anunț.

„În ciuda distrugerii nemiloase de către Rusia a infrastructurii portuare ucrainene și a depozitelor de cereale, rămânem angajați în asigurarea continuității neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene, pentru a satisface cererea globală”, arată ambasada.

Subiectul discuțiilor va fi îmbunătățirea rutelor alternative de transport pentru cerealele din Ucraina.

„Colaborând, suntem hotărâți să consolidăm și să diversificăm rutele alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră și maritimă, asigurând rolul esențial al Ucrainei pe piața alimentară globală”, adaugă sursa citată, care denunță Kremlinul pentru că „a transformat hrana în armă și a pus în pericol securitatea alimentară globală”.

„Statele Unite rămân pe poziție fermă alături de Ucraina, promițând sprijin și asistență continuă, pentru a ajuta Ucraina să depășească provocările și să promoveze prosperitatea în regiune”, precizează Ambasada SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău