R. Moldova, reprezentată în premieră la nivel de ministru de externe la un summit NATO. Nicu Popescu: Suntem ferm angajați să aprofundăm cooperarea cu NATO

  • 11 Iulie 2023 11:42
R. Moldova, reprezentată în premieră la nivel de ministru de externe la un summit NATO. Nicu Popescu: Suntem ferm angajați să aprofundăm cooperarea cu NATO

Republica Moldova va fi reprezentată marți și miercuri la summitul NATO de la Vilnius de ministrul de externe Nicu Popescu, care va participa la o reuniune a miniștrilor de externe aliați în marja reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la nivelul celor 31 de șefi de state și de guverne euro-atlantice, transmite caleaeuropeana.ro.

Republica Moldova este ferm angajată să aprofundeze în continuare cooperarea noastră cu Alianța și să lucrăm împreună pentru o mai mare stabilitate regională“, a transmis Popescu, într-un scurt mesaj pe Twitter.

După ce la reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București din noiembrie 2022 Republica Moldova a participat pentru prima dată prin ministrul său de externe, România va urmări să intensifice, precum la summit-urile precedente, menționarea R. Moldova în declarația finală a summitului, mai ales în contextul parcursului său european.

Republica Moldova va participa la nivel de ministru de externe pentru prima dată la un summit NATO după ce în 2016 a participat la nivel de ministru al apărării.

Prezența Republicii Moldova la Vilnius, după cea de la București din noiembrie 2022, se va putea reflecta în creșterea sprijinului aliaților, inclusiv al României, pentru Chișinău și pentru eforturile de întărire a capacității de apărare și de modernizare a forțelor armate.

De altfel, potrivit obiectivelor validate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru summitul de la Vilnius, România va continua să acorde atenție specială și să încurajeze menținerea angajamentului sporit al aliaților în raport cu partenerii vulnerabili din vecinătatea estică, în special Republica Moldova, președintele Iohannis subliniind recent că “securitatea Republicii Moldova și cea a Ucrainei sunt conectate, securitatea celor două state fiind legată de securitatea transatlantică”.

La reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO din februarie, aliații au convenit asupra unui pachet consolidat de consolidare a capacităților de apărare pentru a sprijini dezvoltarea și modernizarea instituțiilor de apărare și securitate ale Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul securității cibernetice, al comunicării strategice și al instruirii și educației.

Amintim că miniștrii de externe din țările NATO, reuniți în premieră la București la acest nivel, au agreat la finalul lunii noiembrie a anului 2022 să intensifice sprijinul pentru partenerii din Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova.

La summitul NATO de la Madrid din iunie 2022 cele 30 de state membre ale NATO au adoptat, la solicitarea “majoră” a României, pachete de sprijin și asistență pentru țările partenere Georgia și Republica Moldova, măsurile decise fiind gândite pentru a consolida reziliența acestor țări și a le menține independența.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău