R. Moldova în criză demografică profundă: într-un sfert de veac populația a scăzut cu un milion și jumătate

  • 26 Octombrie 2018 12:58
R. Moldova în criză demografică profundă: într-un sfert de veac populația a scăzut cu un milion și jumătate

În ultimii 25 de ani, populația Republicii Moldova a scăzut cu un milion și jumătate de oameni, astfel încât țara se află într-o criză demografică profundă. Printre principalele cauze ale depopulării sunt emigrarea, numărul mic de nou-născuți, bolile cardiovasculare și cele oncologice. Subiectul a fost discutat la o conferință națională privind demografia, ce s-a desfățurat azi la Academia de Științe a Moldovei.

În ultimele două decenii, Republica Moldova se confruntă cu un declin demografic. Fertilitatea scăzută, migrația externă și de lungă durată, numărul mare de decese din cauza îmbolnăvirilor sunt doar câțiva dintre factorii care afectează demografia R. Moldova. Sociologul Olga Găgăuz, vicedirector la Institutul Național de Cercetări Economice, atenționează că populația va continua să emigreze din R. Moldova:

"În R. Moldova se menține un nivel înalt al mortalității, în special la populația tânără, aptă de muncă, ceea ce duce la pierderi enorme ale potențialului uman. Și emigrația în masă este la nivel înalt. Atât timp cât există un decalaj înalt între nivelul de trai din R. Moldova și alte țări din Europa, intensitatea înaltă a migrației se va menține".

Prognozele demografilor nu sunt optimiste: declinul demografic va continua, iar politicile demografice, dacă vor fi implementate corect, ar putea da primele rezultate abia peste 30 de ani.

"În ultimele două decenii R. Moldova se confruntă cu un declin demografic. Acest declin va continua în deceniile următoare, populația va fi în scădere continuă. Avem generațiile foarte mari, născute la mijlocul anilor 60, care vor ajunge în curând la vârsta de pensionare, deci vom avea o creștere semnificativă a numărului de persoane la vârsta de pensionare. După anul 1990 am avut o scădere a natalității, deci vom avea mai puțini potențiali părinți, respectiv numărul de nașteri va fi în scădere continuă", menționează sociologul Olga Găgăuz.

Prima reducere semnificativă a populației R. Moldova a fost atestată în anul 1999. În prezent, populația rezidentă constituie circa 2 milioane 789 mii de locuitori. Către anul 2035, numărul populației poate să se micșoreze până la 2 milioane 85 mii de locuitori, conform prognozelor Centrului de Cercetări Demografice.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău