R. Moldova a îndeplinit două din recomandările Comisiei Europene, dar are și capitole restante. Concluziile evaluării parcursului european al R. Moldova de către Delegația Comitetului Parlamentar al UE
-
14 Martie 14:51
Rep. Moldova a îndeplinit două din recomandările Comisiei Europene rămase restante, potrivit evaluării care a precedat decizia Consiliul European din decembrie de deschidere a negocierilor de aderare. Reforma justiției cu procesul de vetting și anularea concursului de alegere a noului procuror-șef, rămâne un capitol neîndeplinit, a declarat astăzi vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov în cadrul ședinței Delegației Comitetului Parlamentar de asociere UE-Rep. Moldova, în care s-a discutat despre progresul înregistrat, transmite Radio Chișinău.
Deoligarhizarea și consolidarea Procuraturii Anticorupție au fost îndeplinite, spune Cristina Gherasimov, menționând în acest sens adoptarea legii care introduce limite la plățile în numerar și sporirea cu 50 de angajați a efectivului Procuraturii Anticorupți. Capitolul care comportă mai puține progrese ține de reforma justiției, spune vicepremierul, cu procesul de vetting anevoios dar și concursul de numire a unui nou procuror general, anulat la sfârșitul lunii februarie ca urmare a ”discrepanței în punctajul acordat unui candidat, fără acoperire argumentată”.
”Vom avea nevoie de alte câteva luni pentru a finaliza un nou proces se selecție și organizare a unui nou concurs pentru funcția de procuror general. Acestea fiind spuse, suntem pe drumul cel bun, cu două din recomandări fiind deja implementate pe deplin”, a declarat Cristina Gherasimov.
Acțiunile hibride ale Moscovei în contextul alegerilor din Rep. Moldova cu instrumentalizarea regiunii autonome găgăuze și a celei separatiste transnistrene sunt principalele amenințări și riscuri de securitate, a subliniat secretarul de stat la Ministerul de Externe, Vladimir Cuc.
”Ne așteptăm la să fim expuși la o multitudine de măsuri de destabilizare, operațiuni de dezinformare menite de a reduce susținerea în guvernare și credibilitatea instituțiile statului, și bineînțeles de a submina parcursul european al Rep. Moldova. În materie de instrumente vor folosi platformele media, organizarea protestelor plătite”, a spus Vladimir Cuc.
Rusia vrea să schimbe puterea de la Chișinău, a avertizat Luc Devigne, directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului de Acțiune Externă din partea UE.
”Acțiunile malefice ale Rusiei țintesc să schimbe cursului politic al Republicii Moldova și să o întoarcă în sfera sa stalinistă de influență. Iar pentru a obține acest lucru, Rusia va intensifica campaniile de dezinformare mai ales în perioada electorală menite să aducă la putere forțe pro-ruse. Și am văzută recent, al alegerile locale cum Rusia se bazează pe gruparea criminală condusă de Ilan Șor”, a subliniat Luc Devigne.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, a reiterat sprijinul necondiționat al Uniunii Europene pentru parcursul european al Chișinăului.
”Au existat multiple provocări în ultimii doi ani, din partea Federației Ruse, dar Moldova reușit să le depășească de fiecare dată. Moldova a demonstrat că este reziliență. Suportul Uniunii Europene și membrilor său a fost acolo și va continuă să fie”, a evidențiat Siegfried Mureșan.
Comisia Europeană a transmis acum două zile, Consiliului European proiectele cadrelor de negociere cu Republica Moldova și Ucraina, în urma deciziei din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cu ambele state.