R. Moldova: Doi ani de la semnarea Acordul de Asociere la UE

  • 01 Iulie 2016 17:26
R. Moldova: Doi ani de la semnarea Acordul de Asociere la UE

Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost semnat acum doi ani, la 27 iunie 2014, la Bruxelles.

Semnarea acestui acord nu a oferit, însă, Republicii Moldova perspectiva de aderare la Uniunea Europeană. Acordul de Asociere cuprinde în el și Acordul de Liber Schimb, care permite accesul produselor moldovenești pe piața comunitară.

La 27 iunie 2014, prim-ministrul de atunci al Republicii Moldova, Iurie Leancă, alături de liderii de la Bruxelles, semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Un document similar a fost semnat atunci și de Georgia, iar Ucraina a semnat doar partea economică a Acordului de Asociere.

Chiar a doua zi, Guvernul de la Chișinău a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Asociere, iar la 2 iulie, documentul a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova.

De la 1 septembrie 2014, Acordul a început să fie pus în aplicare provizoriu, până la ratificarea de către toate statele membre ale Uniunii.

Prin Acordul de Asociere, Republica Moldova și-a asumat mai multe angajamente de reformare a instituțiilor, dar și de combatere a corupției, fiind vorba despre modificări ale legislației și adaptarea la Acquis-ul comunitar.

Aceste reforme au întârziat însă din cauza mai multor crize politice și economice, provocate de furtul a, cel puțin, un miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova.

Oficialii europeni au atenționat de numeroase ori autoritățile de la Chișinău asupra faptului că nu sunt luate măsuri suficiente de prevenire și combatere a corupției. În vara anului trecut atât FMI, cât și Banca Mondială au stopat finanțarea Republicii Moldova din cauza neonorării angajamentelor asumate la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și a crizei politice prelungite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău