Putin susține că „Gazprom” livrează în R. Moldova gaze la „PREȚURI PREFERENȚIALE” și că Rusia nu are nicio tangență cu „stingerea luminii” (Revista presei)

  • 28 Octombrie 2022 09:30
Putin susține că „Gazprom” livrează în R. Moldova gaze la „PREȚURI PREFERENȚIALE” și că Rusia nu are nicio tangență cu „stingerea luminii” (Revista presei)

„Suntem la un pas de un război cu Rusia”, atenționează în Ziarul de Gardă, editorialistul Petru GROZAVU. „Deși nu e un război convențional, cu bombe, rachete și drone, ca cel al Rusiei în Ucraina, dar, oricum, e un război din care vom avea de suferit, un război în care Moscova, totuna, își va manifesta ostilitatea și „neprietenia” față de noi. Armele de atac ale Kremlinului, în raport cu noi, vor fi gazele și energia electrică. În prag de iarnă, dar poate și pentru toată iarna. Rusia a băgat în întuneric Ucraina și ne pregătește aceeași perspectivă și nouă, „Gazprom”-ul tace, nu dă de știre dacă, de la 1 noiembrie vom mai primi sau nu gaze, conform contractului. Tiraspolul (la indicația Moscovei, bineînțeles) ne-a limitat livrările la curent… În R. Moldova este anunțată stare de alertă în sectorul energetic. Riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică rămâne mare – bate alarma Guvernul. Ce-i asta? Nu e război? – întreabă autorul. Pentru ce? Pentru că R. Moldova nu susține războiul lui Putin în Ucraina? Pentru că R. Moldova a ales UE? Pentru că nu strigăm duminicile la protestele lui Șor „Jos Maia Sandu”?” – scrie Ziarul de Gardă.

Apropo de proteste, portalul Anticorupție scrie că polițiștii au evacuat corturile instalate în fața Procuraturii Generale, eliberând intrarea în instituție. Oamenii legii anunță și despre un grup de tineri care au făcut scandal, după ce nu și-ar fi primit banii de la organizatori. În jurul orei 3 noaptea, au fost scoase corturile care îngrădeau intrarea în Procuratura Generală.  Totodată, pentru a fi documentate, au fost însoțite la poliție câteva persoane. Cu câteva ore înainte, la locul unde se desfășoară protestul Partidului „ȘOR”, s-a prezentat un grup de tineri, cu vârstele cuprinse între 19 și 25 de ani, revoltați de faptul că nu au primit banii promiși pentru protestul de miercuri.

Krasnoselski șantajează R. Moldova cu sistarea energiei electrice, titrează Gazeta de Chișinău. La 21 octombrie așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, anunța că centrala de la Cuciurgan va reduce de luni, 24 octombrie, livrările de energie electrică către Republica Moldova de la 70% la 27%. Acesta a declarat că, dacă Gazprom nu va crește livrările de gaz, în luna noiembrie volumul total de electricitate furnizată malului drept va fi de cel mult 23% din necesar. Experți în domeniul energeticii și foști politicieni susțin că acest fapt este un sabotaj din partea autorităților de la Tiraspol și că conducerea de la Chișinău trebuie să răspundă cu aceeași monedă. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că Putin limitează volumele de gaz livrate Republicii Moldova și încearcă să paseze responsabilitatea pe Guvernul de la Chișinău.

Putin susține că „Gazprom” livrează în R. Moldova gaze la „PREȚURI PREFERENȚIALE” și că Rusia nu are nicio tangență cu „stingerea luminii”. Liderul de la Kremlin TACE în privința reducerii volumelor, titrează Ziarul Național. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, susține că „Gazprom” ar livra gaze R. Moldova la „prețuri preferențiale”, deși costurile au ajuns și până la 1 882 de dolari pentru mia de metri cubi. Mai mult, liderul de la Kremlin spune că nu ar avea nicio legătură cu eventualele deconectări de la energia electrică, deși centrala de la Cuciurgan, controlată de ruși, a decis unilateral să reducă livrările în pragul iernii. Declarațiile au fost făcute în cadrul clubului de discuții Valdai. Întrebat de deputatul comunist, Constantin Starîș, ce știe despre criza energetică de la Chișinău, Putin a declarat rânjind că Rusia nu are nimic cu asta. Mai mult, Putin susține că dânsul l-a rugat pe Alexei Miller de la „Gazprom” să vândă R. Moldova gaze la „prețuri preferențiale”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău