Putin schimbă discursul Rusiei: Nimeni nu poate câștiga un război nuclear. El nu trebuie dezlănțuit

  • 02 August 2022 09:07
Putin schimbă discursul Rusiei: Nimeni nu poate câștiga un război nuclear. El nu trebuie dezlănțuit

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că un asemenea război nu trebuie pornit niciodată, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Putin a făcut aceste comentarii într-o scrisoare către participanții la conferința ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT), la peste cinci luni de la declanșarea războiului din Ucraina.

"Plecăm de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că acesta nu trebuie niciodată dezlănțuit, și suntem pentru securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale", afirmă liderul de la Kremlin.

Rusia amenință în permanență Occidentul cu un război nuclear

Preocuparea internațională privind riscul confruntării nucleare a crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie. Într-un discurs de la acea vreme, Putin a făcut referire la arsenalul nuclear al Rusiei și a avertizat orice posibile puteri externe ostile să se abțină de la orice tentativă de a interveni.

"Oricine încearcă să ne obstrucționeze ar trebui să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat. Și asta va duce la consecințe cu care nu v-ați întâlnit niciodată în istoria voastră", a spus el.

Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie plasate în stare de alertă.

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la un nivel fără precedent din 1962, de la criza rachetelor din Cuba.

Atât politicienii din Rusia, cât și cei din SUA, au vorbit public despre riscul unui al treilea război mondial. Directorul CIA, William Burns, a declarat în aprilie că date fiind eșecurile suferite de Rusia în Ucraina, "nimeni nu poate să nu trateze serios amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice".

Rusia, a cărei doctrină militară permite utilizarea armelor nucleare în eventualitatea unei amenințări existențiale la adresa statului rus, a acuzat Occidentul că duce un "război prin intermediari" împotriva sa, înarmând Ucraina și impunând sancțiuni Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău