Putin nu i-a felicitat pe noii șefi de guvern Rishi Sunak și Giorgia Meloni. Marea Britanie și Italia sunt țări „neprietenoase”

  • 26 Octombrie 2022 19:58
Putin nu i-a felicitat pe noii șefi de guvern Rishi Sunak și Giorgia Meloni. Marea Britanie și Italia sunt țări „neprietenoase”

Vladimir Putin nu l-a felicitat pe noul premier britanic Rishi Sunak și nici nu i-a trimis o telegramă de felicitare noii șefe a guvernului italian, Giorgia Meloni, două țări incluse de Rusia pe lista statelor „neprietenoase”, relatează miercuri EFE.

„Așa cum știți, Regatul Unit aparține acum categoriei țărilor neprietenoase, de aceea lui Sunak nu i-a fost trimisă o telegramă de felicitare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă zilnică.

Dar președintele rus nu a felicitat-o deocamdată nici pe noua șefă a guvernului italian, care a preluat mandatul la 23 octombrie, în condițiile în care și Italia este etichetată de Moscova ca țară „neprietenoasă”, conform Agerpres.

Kremlinul declarase marți că nu vede „premise sau motive” pentru o îmbunătățire a relațiilor dintre Moscova și Londra după venirea la putere a liderului Partidului Conservator britanic, Rishi Sunak. „Pentru moment, nu vedem premise, motive sau speranțe pentru schimbări pozitive în viitorul apropiat”, a spus Peskov.

Sunak a înlocuit-o pe Liz Truss, care a condus guvernul britanic din 6 septembrie și care marți și-a prezentat oficial demisia regelui Charles al III-lea. Președintele rus nu o felicitase nici pe Liz Truss, care a deținut șefia guvernului britanic timp de o lună și jumătate.

La scurt timp după ce Occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei în Ucraina, Moscova a completat lista sa cu țări „neprietenoase”, în care figurează alături de SUA, toate statele membre ale Uniunii Europene, o serie de țări occidentale, între care Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum și Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău