Putin nu a renunțat la intenția sa de a ajunge cu trupele rusești în Republica Moldova (Revista Presei)
-
15 August 2024 09:37
„Transnistria, bumerangul împotriva Rusiei” titrează editorialistul Vitalie Călugăreanu în Deutsche Welle. Articolul face o analiză a riscurilor privind aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova ca urmare a luptelor în regiunea Kursk din Rusia, acolo unde se află stația de comprimare a gazelor naturale și de unde este livrat gratis gazul natural către regiunea transnistreană de către Federația Rusă.
Chiar dacă malul drept al Nistrului (Chișinăul) a renunțat în totalitate la gazul rusesc încă în iarna anului 2022, iar de doi ani cumpără, prin conducta conectată la România, întreaga cantitate necesară de gaz de pe piața europeană, Chișinăul totuși achiziționează, în prezent, 70% din necesarul de curent de la Centrala Cuciurgan, care funcționează pe bază de gaz rusesc și este controlată de regimul separatist pro-rus din stânga Nistrului, menționează editorialistul.
Ministrul Victor Parlicov spune că Chișinăul este pregătit pentru orice scenariu și dă asigurări că dacă Gazprom nu va mai livra gaz în regiunea transnistreană, partea dreaptă a Nistrului (Chișinăul) va cumpăra energie electrică de pe piața europeană, în timp ce Rusia va fi cea responsabilă de declanșarea unei crize în regiunea transnistreană a cărei capacitate economică, sustenabilitate și stabilitate poate fi afectată grav.
Ziarul Național publică un articol în care este citată opinia unui colonel ucrainean. Roman Kostenko, parlamentar și colonel al Serviciului de Securitate al Ucrainei, menționează, într-un interviu acordat pentru Ukrayinska Pravda, că Putin nu a renunțat la intenția sa de a ajunge cu trupele rusești în Republica Moldova. Potrivit lui, Rusia dorește să cucerească regiunile Mikolaiv și Odesa, accesul spre Transnistria, reprezentând, în acest sens, o problemă strategică pentru liderul de la Kremlin.
Estimând calendarul unui astfel de scenariu, deputatul a spus că „ar putea fi într-un an sau în 10 ani”. Totul depinde de modul în care se termină războiul. Cu toate acestea, deputatul a subliniat că negocierile cu Rusia sunt posibile numai atunci când inițiativa este de partea Ucrainei și agresorul suferă pierderi semnificative, și se află sub presiunea sancțiunilor.
Ziarul de Gardă informează că Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, rămâne în arest preventiv după ce Curtea de Apel Chișinău i-a respins ieri cererea. Acum șase zile, măsura de arest preventiv a fost menținută și în cazul polițistului de frontieră, reținut în același dosar de trădare de patrie și complot.
Ziarul de Gardă amintește despre reținerea, la sfârșitul lunii iulie a celor doi funcționari, bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău. Faptele au avut loc începând cu anul 2023, potrivit Procuraturii. Ion Creangă ar fi transmis informații despre activitatea Parlamentului asistentului atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău. Angajatul ambasadei ruse a fost expulzat.
„În Republica Moldova, îmbătrânirea populației „este evidentă”. Cum însă poate fi transformată într-o oportunitate?” răspunde Karina Nersesyan, reprezentanta Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) la Chișinău, în podcastul video „Pe Agendă”, al Europei Libere.
Pentru că, în ultimele decenii, Republica Moldova se confruntă cu multiple provocări ale îmbătrânirii demografice rapide, din cauza migrației și a scăderii natalității, autoritățile naționale, cu sprijinul organizațiilor internaționale, au dezvoltat un program pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă.
„Această strategie își propune să aducă ceea ce noi numim un al doilea dividend demografic, prin care populația în vârstă să revină în ciclul productiv. Poate pentru jumătate de normă de muncă, în loc de una întreagă, poate în mentorat pentru noii lucrători de pe piața muncii”, exemplifică Nersesyan, vorbind și despre câteva programe pentru seniori pe care le are Fondului ONU pentru Populație în R. Moldova.