Putin iubește Ucraina (Revista presei)
-
25 Martie 2022 09:45
Alina Radu în editorialul său din Ziarul de Gradă încearcă să întrevadă ce lupte se vor da în Moldova după o lună de război în Ucraina. Trăim cu o armată rusă alături, care staționează ilegal din ziua înființării R. Moldova, asta după ce am suportat și un război al armatei ruse în 1992. Am văzut că Rusia poate să atace neanunțat, dur, cu sânge rece în Georgia și Ucraina. Deci, de ce am crede că nu o va mai face o dată? Se întreabă autoarea. În opinia Alei Radu, ceea ce a făcut Moldova în cele 4 săptămâni de război – a făcut cel mai bine. Partea bună a Moldovei s-a organizat și a gestionat sute de mii de refugiați, a cazat, a alimentat, a îngrijit, a transportat, a colectat, a informat, iar o altă parte a Moldovei a lansat mesaje false, că ucrainenii vin la piscină și la mâncare gratuită, că nu are sens nimic de făcut, căci oricum vine războiul. Deocamdată, a învins partea bună. Dar lupta e grea și loviturile vor continua, indiferent dacă continuă sau nu războiul. Vor crește prețurile, va crește criza energetică, va crește fluxul de migranți, vor crește incertitudinile. Și ne vom împărți iar în două: o parte va distribui falsuri și panici, iar altă parte își va răsufleca mânecile și va munci să amortizeze loviturile, să ajute, să contribuie, conchide Ziarul de Gradă.
Timp de cinci zile nouă nave de desant ale marinei ruse se apropie și se îndepărtează de coasta ucraineană în zona orașului Odessa, observă Gazeta de Chișinău. După ziar, pentru Republica Moldova păstrarea controlului asupra acestei regiuni de către Ucraina este vitală, fiind exclusă în acest fel joncțiunea armatei ruse cu cea din Transnistria, susține comentatorul politic Anatol Țăranu. Ziarul publică opinia mai multor experți militari privind situația în această regiune și riscurile de securitate ce planează acum inclusiv asupra Republicii Moldova. Generalul Valeriu Troenco susține și el că acum cetățenii din RM sunt direct dependenți de rezistența Ucrainei în acest război. El observă că Putin le-a pus o condiție generalilor săi: să încheie războiul până la 7 mai, ca să poată sărbători la 9 mai.
Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național, compară Relația Rusiei cu Ucraina cu un viol justificat prin „dragoste”. SUA i se cere să accepte violul și căsătoria forțată, dorită de Moscova. Pentru refuzul Ucrainei de a se supune Rusiei, Kremlinul blamează Occidentul și NATO.
Războiul nu a izbucnit din cauza că ucrainenii consumă coca-cola sau pepsi-cola în loc de cvas, rușii procedează la fel. Ba, din anumite puncte de vedere, ucrainenii sunt legați mai strâns de tradiția creștină, rădăcinile lor culturale și spirituale sunt înfipte mai adânc în solul ortodoxiei... Putin s-a supărat pe ucraineni pentru faptul că nu se recunosc ruși, votând în fruntea statului ucrainean lideri care resping ideea Uniunii Eurasiatice și a Organizației Tratatului de Apărare Colectivă, preferând aderarea la UE și la Alianța Nord-Atlantică.
În prima jumătate a lunii martie 2022, site-urile cu politică editorială pro-Kremlin din Moldova au continuat să publice falsuri și speculații despre războiul Federației Ruse împotriva Ucraina, scrie Mold-Street. Invazia militară rusă este prezentată în continuare ca o „operațiune specială de demilitarizare sau de denazificare”, pe care Rusia a fost nevoită s-o pornească din cauza Occidentului și a NATO care ar folosi Ucraina pentru a amenința Rusia. Unii politicieni și instituțiile media pe care le controlează încearcă să distragă atenția de la Războiul Rusiei în Ucrina și promovează ideea că Moldova ar trebui să “învete lectia tarii vecine” și să-și păstreze neutralitatea. În aceatsă perioadă a continuat Campania de denigrare a refugiaților ucrainieni, constată MOldostreet. Publicația face în ediția de astăzi o cronică a dezinformării.
Când bubuie tunurile, artele tac? De când a început războiul din Ucraina s-a pus această întrebare, constată Vitalie Ciobanu în editorialul său din europaliberă.org. Este greu, aproape imposibil să profesezi creația literară, să scrii versuri, să mergi la teatru, să-ți vezi în general de bucuria creației și a consumului estetic în timp ce alături de noi, în Ucraina, mor oameni sub bombe, când fiecare zi îți aduce vești oribile despre orașe distruse și vieți schilodite. În opinia lui Vitalie Ciobanu, azi, orice om care gândește se cuvine să facă ceva pentru a diminua Răul. Avem nevoie, întâi de toate, de o claritate morală în ceea ce privește atitudinea față de războiul din Ucraina. Asta trebuie să fie contribuția artiștilor, a intelectualilor, a celor care au orgoliul de a vorbi, din postură de „iluminați”, concetățenilor lor. Să spună lucrurilor pe nume, să recupereze proprietatea cuvintelor, să le redea sensul adevărat, ascuns, compromis sub straturi de propagandă și falsuri manipulatoare. Dar, subliniază autorul, nu e suficient, de pildă, să spui că pledezi pentru „pace”, pentru oprirea ostilităților în Ucraina. Trebuie să fii mai explicit. Vrei o „pace” impusă de tancurile rusești, ale cărei consecințe le vom resimți nu peste mult timp și noi, ceilalți est-europeni, pentru că ar stimula tirania? Sau o pace care să însemne înfrângerea ocupanților ruși, eliberarea Ucrainei și înlăturarea pericolului pe care îl reprezintă regimul Putin pentru lumea întreagă?
E un război dintre Bine și Rău, un război pentru libertate și democrație, în care scriitorii, artiștii nu pot să nu se implice, să nu se facă auziți, accentuează Vitalie Ciobanu. Fie prin recitaluri, cum au fost cele din 21 martie, de Ziua Mondială a Poeziei, ținute la Uniunea Scriitorilor Fie prin manifeste, prin intervenții în presă. Și să nu uităm de moldovenii noștri debusolați, cărora să le vorbim despre valorile apărate de poporul ucrainean.