Putin consideră că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un ''punct mort''

  • 12 Aprilie 2022 20:05
Putin consideră că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un ''punct mort''

Președintele rus Vladimir Putin a estimat marți că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un punct mort, transmițând astfel un semnal că războiul pe care l-a declanșat prin invazia asupra acestei țări ar putea fi de durată.

Liderul de la Kremlin a acuzat Kievul că zădărnicește negocierile de pace prin solicitarea unor garanții de securitate care să acopere toată Ucraina - inclusiv Crimeea și Donbasul -, și prin ceea ce președintele rus susține a fi înscenări privind crime de război comise de trupele ruse, relatează Reuters și CNN, citate de Agerpres.

''Acum, garanțiile de securitate sunt un lucru, iar chestiunile privind reglementarea relațiilor asupra Crimeii, Sevastopolului și Donbasului sunt scoase (de Ucraina) din sfera de aplicare a acestor acorduri. Așadar, am revenit într-un punct mort'', a spus Putin la o conferință de presă.

Prin urmare, el a promis că Rusia ''nu va opri operațiunile militare'' în Ucraina până când acestea nu vor reuși, susținând că aceste operațiuni nu se desfășoară într-un ritm mai intens pentru a reduce astfel cât mai mult numărul victimelor.

Putin a mai insistat că Rusia nu are de ales și trebuie să lupte pentru a-i apăra pe rusofonii din estul Ucrainei și a împiedica transformarea acestei țări într-o platformă anti-rusească a Occidentului, pe care l-a acuzat că prin sancțiunile impuse după invazie a pornit ''un război (economic) fulger'' împotriva Rusiei. ''Războiul fulger pe care au mizat adversarii noștri nu a funcționat'', a susținut președintele rus despre sancțiunile ce au provocat Rusiei cea mai mare contracție economică după destrămarea URSS.

Într-o reacție după aceste declarații, negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care este și consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a spus că negocierile cu Rusia continuă, dar sunt foarte dificile. ''Negocierile sunt extrem de dificile și contextul emoțional în aceste zile este foarte complex'', a explicat Podoliak, într-o declarație acordată portalului Ukrainska Pravda, preluată de agenția EFE.

Negocierile continuă în grupuri de lucru, a adăugat oficialul ucrainean, care a acuzat ''tactici tradiționale rusești'' de a face presiune asupra procesului de negociere prin ''anumite declarații publice''.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat săptămâna trecută Ucraina că a prezentat un nou proiect de acord prin care a revenit asupra unor propuneri făcute în timpul rundei de negocieri desfășurate la sfârșitul lunii trecute la Istanbul, ceea ce, potrivit Moscovei, ar fi un indiciu că președintele Volodimir Zelenski este ''controlat'' de Washington și de aliații săi.

''În acest document (de la Istanbul) ucrainenii au formulat clar că viitoarele garanții de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde asupra Crimeii și Sevastopolului. În proiectul de ieri, această afirmație clară lipsește'', a exemplificat ministrul rus.

În replică, Mihailo Podoliak a declarat că, ''dacă Moscova dorește să arate că este pregătită pentru dialog, atunci trebuie să-și reducă gradul de ostilitate''.

La negocierile desfășurate la Istanbul pe 29 martie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralității, să primească garanții de securitate din partea unui grup de țări, precum SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel sau Turcia.

O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea, anexată de Rusia.

Dar Ucraina a cerut Rusiei ca mai întâi să-și retragă trupele și abia apoi să fie pus în aplicare un eventual acord, care, în plus, mai trebuie validat și printr-un referendum, în timp ce Moscova a insistat pentru recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate și a dreptului la autodeterminare al provinciilor separatiste Donețk și Lugansk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău