Putin amenință Polonia: Teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt un cadou al lui Stalin. Noi le vom reaminti de asta

  • 21 Iulie 2023 17:36
Putin amenință Polonia: Teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt un cadou al lui Stalin. Noi le vom reaminti de asta

Liderul rus Vladimir Putin a afirmat, vineri, în cadrul unei întâlniri cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, că Polonia intenționează să ocupe o parte din Ucraina, relatează The Guardian, citat de Digi24.ro.

„În ceea ce-i privește pe liderii polonezi, probabil că se așteaptă să formeze un fel de coaliție sub umbrela NATO și să intervină direct în conflictul din Ucraina, pentru ca apoi să smulgă o bucată mai grasă pentru ei, pentru a-și recâștiga, așa cum cred ei, teritoriile lor istorice din Ucraina de astăzi, în vestul țării.

Teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt un cadou al lui Stalin pentru polonezi, au uitat oare prietenii noștri de la Varșovia acest lucru? Noi le vom reaminti”, a afirmat Putin.

„Există acum o dorință evidentă a Poloniei de a invada partea de vest a Ucrainei. Acesta este motivul pentru care Ucraina nu este invitată în NATO”, a declarat săptămâna trecută și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu pentru Al-Jazeera. Moscova a mai invocat anterior ideea unor „cadouri” teritoriale din partea autorităților sovietice, pentru a justifica anexarea Crimeei de către Rusia, menționează The Guardian.

Polonia, unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei, a furnizat arme Kievului și a primit refugiați, dar nu s-a arătat interesată să trimită trupe în Ucraina - în ciuda afirmațiilor contrare ale lui Putin.

În schimb, Polonia și-a întărit apărarea la granița cu Belarusul, țară aliată a Rusiei, unde s-au deplasat luptătorii din forța de mercenari Wagner după revolta eșuată din Rusia.

Teritoriul belarus - care se învecinează cu Ucraina, dar și cu Polonia și Lituania, țări membre ale UE și NATO - a servit drept rampă de lansare pentru ofensiva rusă din Ucraina.

Joi, Belarusul a declarat că mercenarii Wagner au început să antreneze forțele speciale belaruse într-un poligon militar aflat la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia. Pe de altă parte, Putin a avertizat că Moscova va folosi „toate mijloacele pe care le are la dispoziție” pentru a proteja Belarusul în cazul unui atac.

„Dezlănțuirea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federației Ruse”, a declarat Putin, în condițiile în care Rusia a început luna trecută să transfere focoase nucleare tactice în Belarus.

Putin a declarat că au existat rapoarte de presă despre planuri pentru o unitate polono-lituaniană care să fie folosită pentru operațiuni în vestul Ucrainei, pentru a ocupa teritoriul de acolo.

„Este binecunoscut faptul că ei visează, de asemenea, la pământurile din Belarus.Dar în ceea ce privește Belarusul, acesta face parte din statul unional cu Rusia. Declanșarea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federației Ruse. Dar în ceea ce privește Belarusul, acesta face parte din statul unional cu Rusia. Declanșarea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federației Ruse”, a spus Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău