Purtătoarea de cuvânt a NATO | Biroul NATO de la Chișinău este o reprezentanță diplomatică civilă, nu este o bază militară

  • 22 Februarie 2017 14:12
Purtătoarea de cuvânt a NATO | Biroul NATO de la Chișinău este o reprezentanță diplomatică civilă, nu este o bază militară

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a vorbit, într-o intervenție la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA, despre deschiderea Biroului de legătură NATO la Chișinău. Oficiul nu va fi o bază militară sau de profil militar, ci o reprezentanță dimplomatică civilă.

”Oficiul de legătură NATO la Chișinău este o reprezentanță diplomatică civilă. Nu este o bază militară sau de profil militar. Este un birou pur civil, diplomatic. De asemenea, nu este ceva impus R.Moldova, dar este rezultatul unei cereri formulate de guvernul Republicii Moldova. Personalul este pur civil. În afară de șefa Biroului, care este de origine lituaniană, toți angajații vor fi din R.Moldova. Sperăm să fie deschis acest birou undeva pe la jumătatea anului”, a declarat Oana Lungescu, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Invitata spune că cele mai multe beneficii în urma deschiderii Oficiului de legătură NATO la Chișinău le vor avea cetățenii R. Moldova.

Birourile reprezintă niște punți de legătură între cele 28 de țări membre NATO și țările partenere. Avem peste 40 de țări partenere în toată lumea, iar unele dintre ele sunt țări neutre. Beneficiarii sunt în primul rând cetățenii R. Moldova, prin proiectele pe care le desfășoară NATO. Există o serie de programe, de expertiză, de asistență care răspund direct cerințelor R. Moldova.

Întrebată de ce, în pofida proiectelor realizate în R. Moldova cu suportul NATO, Alianța Nord-Atlantică are o imagine negativă în țara noastră, purtătoarea de cuvânt NATO a explicat acest fapt.

”Percepțiile țin de foarte mulți factori. Există un deficit istoric de imagine în R. Moldova și poate mulți moldoveni au în minte un NATO din timpul războiului rece. NATO este o alianță de țări democratice, care a evoluat foarte mult. În NATO nicio țară nu este târâtă să adere. Fiecare țară face o cerere de aderare și trebuie să facă foarte multe reforme. Fiecare țară decide ce cale să urmeze. Este dreptul R. Moldova să decidă pe ce drum să meargă. Din acest punct de vedere, NATO respectă deciziile cetățenilor R. Moldova”, a conchis invitata.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău