Punctul de trecere a frontierei Palanca va fi dat în exploatare peste trei luni
-
28 Septembrie 2018 17:46
Noul punct de trecere a frontierei de stat Palanca, operat în comun de vameșii și polițiștii de frontieră din Republica Moldova și Ucraina, este finalizat în proporție de circa 70 la sută și urmează să fie dat în exploatare până la finele anului curent. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.
Șantierul de construcție se întinde pe un teritoriu de 2,6 hectare și va include o clădire administrativă cu birouri pentru angajați, posturi de control pentru autoturisme, camioane, pietoni și bicicliști. „La șantier sunt angajați 90 de muncitori care în prezent fac lucrări de finisare în interior și exterior, betonează platforma carosabilă pentru autoturisme și camioane și amenajează teritoriul. Au fost deja edificate toate construcțiile, s-au instalat rețelele externe de electricitate, apă și canalizare, telefonie și gaz natural”, a afirmat Adrian Bejenaru, manager de proiect.
Noul punct de trecere va fi legat de șoseaua Odesa–Reni și de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul Republicii Moldova a alocat 630 mii de euro. Lucrările la traseu au început în luna august curent și în prezent sunt finalizate în proporție de 40%. Drumul urmează să fie dat în exploatare odată cu infrastructura punctului de trecere a frontierei.
Potrivit surselor de la PNUD, se estimează că noul punct de trecere va fluidiza la maximum traficul prin această zonă de frontieră, deoarece toate procedurile de control vor dura mai puțin de zece minute. Astfel, dacă până acum aproximativ 600 mii de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, grație noii construcții, numărul acesta va crește considerabil. Totodată, va crește de cel puțin două ori și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct, iar rândurile de la vamă vor dispărea.
Punctul de trecere de la Palanca și traseul spre șoseaua Odesa-Reni vor fi date în exploatare până la finele anului 2018. Proiectul are un buget de circa 6,2 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane de euro sunt acordate de Uniunea Europeană și aproximativ 1,7 milioane de euro – de Guvernul Republicii Moldova.