PUNCTAT: De ce Chișinăul este impracticabil în zilele cu ploi puternice?

  • 29 Iunie 2016 13:40
PUNCTAT: De ce Chișinăul este impracticabil în zilele cu ploi puternice?

Rețelele învechite de colectare a apelor pluviale și fac municipiul Chișinău impracticabil în zilele cu ploi puternice.

O problemă majoră este și faptul că râul Bâc, în care se scurg aceste ape, este înnămolit și nu permite încorporarea unui volum mai mare de apă.

Municipiul Chișinău are două sisteme separate de colectare a apelor de ploaie și a celor menajere, aflate în subordinea întreprinderii municipale ”Exdrupo” și, respectiv, în gestiunea ”Apă Canal Chișinău”.  Deseori, în cazuri de ploi puternice, când unele străzi ale capitalei se transformă în râuri, este afectat și sistemul de canalizare, potrivit directorului tehnic al întreprinderii ”Apă Canal Chișinău”, Vitalie Nidari. 

„Sistemul de canalizare menajeră este proiectat doar pentru ape menajere, dar în timpul ploilor, în zonele de jos, unde sunt inundate terenurile și capacele nu sunt suficient de ermetice, mai nimerește apă de ploaie în sistemul de canalizare menajeră. Noi în asemenea perioade avem un număr ceva mai mare de solicitări”, a precizat Vitalie Nidari.

Cele mai afectate străzi pe timp de ploi puternice sunt Albișoara, Muncești, Calea Ieșilor, dar și Gheorghe Asachi și  Șoseaua Hâncești, unde lipsesc în totalitate rețelele de captare a apelor pluviale, după cum a menționat directorul întreprinderii municipale ”Exdrupo”, Efim Cheptănari. Potrivit lui, capacitatea sistemului de colectare a apelor de ploaie este depășită, pentru că din momentul în care acesta a fost proiectat și până în prezent suprafața străzilor a crescut. Șeful de la ”Exdrupo” a menționat că bugetul întreprinderii nu permite construcția unor noi rețele, la fel cum nu permite curățarea râului Bâc, unde sunt deversate apele pluviale și care este foarte înnămolit.

„Nivelul albiei râului s-a ridicat, în rezultat nu permite evacuarea, adică să funcționeze la suta de procente acele guri de scurgere. Ele se înfundă cu nămol și lucrează pe jumătate față de ceea ce a fost proiectat și calculat. Soluția este curățarea albiei râului Bâc, de la Sângera, până la Vatra. Ar fi vreo 2-3 bugete municipale”, a mărturisit Efim Cheptănari.

În opinia lui Alexandru Morcov, expert în cadrul Congresului Autorităților Locale, pe lângă faptul că rețelele sunt învechite, ele nu sunt exploatate și îngrijite în mod corespunzător.

„Dacă o să faceți o tură prin Chișinău, o să vedeți că foarte multe grile de scurgere sunt astupate, adică nu sunt curățate. La noi, când se reconstruiesc străzile, deseori se pune asfaltul chiar pe grilele de scurgere a apelor, nu mai atrage nimeni atenție la ele. Și nu doar cu grilele avem probleme în Chișinău, dar și căminele de vizitare sunt astupate cu asfalt și pe urmă trebuie să cauți pe documentele vechi, dacă apare vreo problemă”, a declarat Alexandru Morcov.

Alexandru Morcov a mai subliniat necesitatea inventarierii rețelelor de canalizare pluvială și introducerea lor într-un sistem informațional, care să permită monitorizarea, planificare și gestionarea mai eficientă a sistemului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău