Experți: „Constituția ar putea fi revizuită doar în baza unui alt referendum sau a unei majorități constituționale, care nu se întrevede pentru o perioadă destul de lungă”

  • 13 Noiembrie 12:50
Experți: „Constituția ar putea fi revizuită doar în baza unui alt referendum sau a unei majorități constituționale, care nu se întrevede pentru o perioadă destul de lungă”

Constituția Rep. Moldova, modificată prin referendumul național din 20 octombrie, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Forțele pro-Kremlin ar putea încerca să saboteze integrarea în Uniunea Europeană, devenită obiectiv strategic al Rep. Moldova, dar este greu de crezut că va exista în timpul apropiat o majoritate constituțională care să poată realiza acest lucru, comentează experții Andrei Curăraru și Alexandru Tănase, transmite Radio Chișinău.

Publicarea Constituției modificate prin referendum în Monitorul Oficial reprezintă „ultima parte tehnică, necesară pentru a modifica oficial Legea Fundamentală”, consideră expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

Astfel, Constituția ar putea fi revizuită „doar în baza unui alt referendum sau a unei majorități constituționale care, în momentul de față, nu se întrevede pentru o perioadă destul de lungă”, susține analistul.

„Între altele, ar putea să mai fie ajustate anumite legi care trebuie să reflecte acest obiectiv strategic al integrării europene, dar și să fie create condiții pentru ca această normă să fie aplicată în practică. Este clar că forțele pro-Kremlin vor opta pentru o campanie dură. S-ar putea să avem sabotări la diferite aspecte legate de implementarea cadrului de negocieri cu UE, prin manifestații publice, mitinguri, proteste care pot deveni violente, să arate inclusiv Bruxelles-ului că Republica Moldova, de fapt, nu este atât de pro-europeană și că, chiar și modificată Constituția, nu schimbă esențial situația din țară”, a menționat Andrei Curăraru. 

Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, „mai puțin contează reacția forțelor pro-rusești”, în contextul în care „modificarea Constituției, cu prevederile votate la referendum, este o decizie și o dispoziție doar a Curții Constituționale”.

„Atât timp cât Curtea Constituțională, ca singura autoritate de jurisdicție constituțională care are competența de a verifica constituționalitatea modificărilor în Constituție, a zis că această modificare este una legală și legitimă, nu văd de ce ne-ar deranja punctul de vedere al Kremlinului sau altcuiva. Speculații vor fi făcute mereu, ei vor încerca mereu să compromită orice este legat de parcursul european al Republicii Moldova, dar asta nu înseamnă că are vreun impact practic sau poate să pună în discuție procesul de amendare a Constituției”, a subliniat Alexandru Tănase.

Aderarea la Uniunea Europeană a devenit oficial „obiectivul strategic” al țării, stipulat în preambulul legii supreme, completat cu prevederi care confirmă faptul că parcursul european al țării este „ireversibil”, iar identitatea poporului Rep. Moldova – „europeană”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,63 m/s
Fri
0
Sat
1
Sun
2
Mon
3
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău