Psihologul Dorina Vasilache vorbește despre dependența de rețelele de socializare
-
22 August 2014 11:25
Una din necesitățile oamenilor încă din timpurile străvechi a fost nevoia de a se afla în permanentă legătură cu cei din jur.
Pe parcursul timpului necesitatea și viteza comunicării au crescut considerabil iar oamenii au inventat diverse mijloace pentru a face mai rapidă și comodă legătura dintre ei ( de la comunicare verbală și scrisori trimise prin porumbei până la telefoanele mobile, scrisori electronice, skype, facebook)
Începând cu anii 2000, rutina zilnică a oamenilor, sportul, ieșirile la aer liber, activitățile colegiale au fost înlocuite de un mediu în care totul este posibil, unde toți conviețuiesc prin comunicare, își împărtășesc valorile, postează tot ce își doresc, ba chiar mai mult, dezvoltă sentimente pentru oamenii din spatele imaginilor de profil – adică Lumea virtuală. Și una din formele ei : Rețelele de socializare.
Astăzi pentru cea mai mare parte a populației, rețelele de socializare reprezintă principala modalitate de comunicare. Dacă înainte prietenii aveau tendința de a sta ore în șir pentru a-și povesti ceea ce fac și întâmplările prin care au trecut, astăzi cu un simplu click poți vedea locurile vizitate și gândurile ce le trec prin cap sau să deduci intențiile lor. Scopul rețelelor de socializare inițial a fost de a crea un suport pentru persoanele din aceleași medii, precum, colegi de studii, angajați din aceleași companii și organizații care să comunice pe aceste site-uri pentru a le facilita organizarea activităților sau simpla legătură de grup.
Sondajele din Europa estimeaza cifra de peste 1mlrd de persoane care sunt înregistrate pe diferite site-uri de socializare existente. Majoritatea utilizatorilor își aleg spațiul virtual și comunică cu persoanele care le crează un sentiment de satisfacție și securitate emoțională. Însă spațiul virtual nu reprezintă tocmai un indicator al securității și veridicității, atât informaționale cât și în procesul de stabilire a relațiilor interpersonale, fenomen care în ultimii ani ia amploare tot mai mult.
Retelele de socializare ar trebui să ramâna un mijloc și să nu reprezinte scopul în sine, așa cum tind sa devină în ultimul timp. Consumatorii rețelelor sociale ce le utilizează drept instrument și cu măsură (adică în echilibru cu alte instrumente de comunicare) reușesc să obțină rezultate frumoase, deoarece acest instrument excepțional de comunicare, face posibilă transmiterea informației către interlocutori instantaneu, țintirea unui anumit cerc de oameni și desigur complexitatea infomațională (mixul de text, foto, video, audio) care nu poate fi cuprinsă prin alte mijloace.
Pe cealaltă parte! Dacă acest instrument (rețelele de socializare) nu este utilizat conform destinației și dacă este consumat în exces atunci acesta poate avea efecte diametral opuse. Spre exemplu Adicție, Inhibiție, complexe ale personalității și chiar dereglări psihoemoționale. Asociația Americană de psihiatrie a descoperit printre noile forme de Adicții (dependențe) ale secolului XXI și dependența de rețelele de socializare. Dependența ce ia amploare și are un impact puternic este cea față de Facebook, care are în jur de 750 mln de utilizatori înregistrați.
Această dependența de rețelele de socializare se manifestă prin scăderea capacității de concentrare și la depărtarea de tot ce înseamnă viața reală. În spatele acestei adicții se ascund adesea diferite frustrări și complexe căpătate din experiențele cotidiene și “depășite” iluzoriu în mediul virtual. Aceste adicții ar putea fi anticipate, dacă nu am tolera tendința nesănătoasă de a utiliza Nonstop și Oriunde utilizarea rețelelor sociale. Aceasta se refera în mod special copiilor și adolescenților, deoarece ei sunt cel mai ușor de influențat, trec prin mai multe perioade de tranziție, crize de personalitate. Si dacă anume în aceste momente ei își găsesc refugiul pe rețelele de socializare, aceștia ar putea comunica cu persoane, sau grupuri care ar avea o influență negativă în dezvoltarea lor. Tocmai din acest motiv, în Republica Moldova a fost lansat un site specializat, este vorba de www.siguronline.md, care are drept scop informarea despre siguranța utilizării mediului virtual, atât pentru copii, tineri cât și pentru părinți.
Insă nici cei maturi nu sunt protejati de riscul de a crea dependență. Pentru mulți dintre noi, rețelele de socializare au devenit un obicei sau chiar un mod de viață, exact ca spălatul pe dinți de dimineață. Ba mai mult decât atât, uneori se ajunge la extreme când spre exemplu în timpul cutremurelor oamenii nu întreprind măsuri de securitate însă accesează pagina de facebook pentru a afla dacă este un cutremur real.
Acum câțiva ani, majoritatea localurilor atrageau clientii cu WiFi gratuit șio multitutdine de spoturi publicitare de asemenea promovau activ și îndemnau tinerii să navigheze cât mai mult în mediul virtual, pe când astăzi poți întâlni panouri în care sunt mesaje de genul “nu avem wi-fi, vorbiți între voi”.
Din punct de vedere psihologic, cei care sunt predispuși să dezvolte adicție față de rețelele de socializare, manifestă adesea stări de instabilitate emoțională acută, tendințe de izolare, decepții de ordin personal, complexe de inferioritate, frustări și episoade depresive în mod repetat precum și fac parte din categoriile cu tipuri de personalități introvertite, etc. Rețelele de socializare sunt o prezență constantă în viețile celor mai mulți oameni. Și au ajuns să pună stăpânire pe timpul liber.
În concluzie, rețelele de socializare pot crea o societate plină de narcisiști, tineri obsedați de propria persoană și imagine, care au o nevoie permanentă infantilă de apreciere și încurajare (cu câte un Like sau un 5+) din partea celorlalți, fapt care îi face să devină vulnerabili și să fie supuși multor riscuri psihoemoționale.
Însă pe cealaltă parte ele, pot crea o societate unde informația poate fi propagată cu viteza luminii, în care distanța geografică nu ar reprezenta o îndepărtare spirituală între familii și prieteni și un mediu în care ar putea fi ajutate diferite persoane la realizarea de proiecte frumoase și la promovarea acestora.
Aceasta depinde însa de noi toți – utilizatorii!
Ce rol au rețelele de socializare pentru voi? Sau și mai interesant, vă îndemn să vă întrebați, cum ar fi viața voastră de zi cu zi fără facebook ?
......dacă facebook ar fi o țară, ar fi a 3-a cea mai mare țară din lume?