Provocările noii guvernări în 2015
-
12 Decembrie 2014 12:14
Continuarea cursului european, modernizarea țării și valorificarea oportunităților liberalizării comerțului cu Uniunea Europeană, sunt principalele provocări la care va trebui să facă față noua guvernare în anul 2015.
Aceste concluzii se conțin în studiul ”Analiza creșterii economice în Republica Moldova”, elaborat de Centrul analitic independent ”Expert Grup”. Viitorul cabinet de miniștri ar mai trebui să continue reforma sistemului educațional, reforma justiției și să consolideze sistemul fiscal. O relatare de Victor Pogor.
Potrivit raportului, noua guvernare se va ciocni de o economie care va înregistra o creștere anuală de doar 2%, în scădere față de prognozele anterioare, iar trendul descendent se va păstra și în anii următori. În opinia directorului executiv ”Expert Grup”, Adrian Lupușor, pentru a asigura modernizarea țării și apropierea acesteia de Uniunea Europeană sunt necesare o serie de reforme extrem de importante, neimplementarea cărora ar putea compromite vectorul european al țării noastre.
Este benefic și necesar ca aceste reforme să fie implementate cât mai curând posibil pentru că ratarea acestei ferestre de oportunitate, de fapt, va presupune practic compromiterea vectorului de integrare europeană a R.Moldova.
Pentru anul 2015, experții anticipează o creștere a Produsului Intern Brut de circa 4,0%, iar principalele provocări vor ține de valorificarea oportunităților liberalizării comerțului cu Uniunea Europeană, revenirea pe piața rusească, precum și redirecționarea spre piețe alternative de export. Provocările respective sunt relevante, în special, pentru sectorul agro-alimentar care depinde cel mai mult de piața estică, și care se confruntă cu cele mai mari probleme. Adrian Lupușor.
Criza economică și de securitate din Ucraina, dificultățile economice din Federația Rusă și UE au afectat cererea externă pentru exporturile moldovenești, fapt ce a cauzat o răcire a consumului dar și probleme în sectorul agro-alimentar.
O altă provocare, potrivit expertului economic, Iurie Morcotylo, ar fi îmbunătățirea esențială
a legislației muncii, în condițiile în care economia moldovenească și-a epuizat capacitatea de a crea noi locuri de muncă. În caz contrar am putea asista la o creștere substanțială a ratei șomajului.
Probabilitatea unui șomer de a-și găsi un loc de muncă a început sa scadă. Aceasta vorbește despre faptul că economia, practic, și-a epuizat toate resursele sale prezente de a oferi noi locuri de muncă.
Răcirea consumului constituie o altă provocare pentru următorii ani. Acest fenomen va fi determinat de situația proastă în sectorul financiar, de investițiile străine care sunt într-o scădere dramatică, dar și de deprecierea continuă a leului, care ar putea să se mențină și în 2015.
Totodată, experții consideră că promovarea unor asemenea reforme va fi destul de dificilă din cauza faptului că actualul context politic intern este unul destul de fragil. Printre principalele provocări de ordin politic rămân fragmentarea „elitelor” politice care determină și fragilitatea majorității parlamentare cu viziuni pro-europene, precum și proximitatea alegerilor locale din 2015, dar și cele prezidențiale din 2016