ProTV | Maia Sandu: „Problema regiunii transnistrene este pe agenda mea. Nu există o poziție clară a Chișinăului în raport cu faptul cum ar trebui să fie soluționată această problemă” (Revista presei)

  • 03 Septembrie 2021 09:26
ProTV | Maia Sandu: „Problema regiunii transnistrene este pe agenda mea. Nu există o poziție clară a Chișinăului în raport cu faptul cum ar trebui să fie soluționată această problemă” (Revista presei)

Vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, a criticat, la TVR Moldova, fosta guvernare pentru faptul că a negociat acordul privind instituirea plăcuțelor neutre pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene.

Potrivit oficialului, mecanismul ar fi avut menirea doar de a demonstra progres pe dosarul transnistrean, în condițiile în care Republica Moldova era izolată pe plan internațional. Vicepremierul spune că, în prezent, sunt purtate negocieri, astfel încât să fie permisă trecerea frontierei ucrainene măcar pentru microbuzele și autobuzele cu numere transnistrene. „Nu poate fi vorba despre concesie în favoarea pretinselor autorități de la Tiraspol, a fost o solicitare în favoarea oamenilor simpli. După datele noastre, doar 6000 de proprietari de vehicule și-au schimbat numerele transnistrene în numere neutre, dar numărul mașinilor care ies din regiunea transnistreană este de vreo 20 de mii”. Potrivit vicepremierului, astăzi vor fi organizate negocieri la Tighina, cu participarea tuturor părților implicate, iar autoritățile de la Chișinău vor propune ca interdicția să nu fie aplicată microbuzelor, autobuzelor și transportului comercial.

În Ziarul de Gardă, editorialistul Petru Grozavu trage linie și face concluzii la 30 de ani de Independență a Republicii Moldova, care rămâne „cu aceleași probleme nerezolvate și cu aceleași speranțe ne-duse până la capăt, cu o independență arestată la Nistru, cu aceeași aspirație de reunire cu Țara, cu aceeași împărțire debusolată între Est și Vest, cu același amestec brutal al Moscovei în treburile interne ale R. Moldova, cu aceeași prezență militară rusească la Nistru și separatism transnistrean, provocat și întreținut de Moscova, cu o R. Moldova între două frontiere, ambele arbitrare, una pe Prut și alta pe Nistru, ridicate de aceeași Moscovă: una în 1940, pe 28 iunie, și alta în 1992, pe 21 iulie”. Autorul subliniază că „independența R. Moldova, iar mai nou și a Ucrainei, se lovește de aceeași veche problemă pentru pacea, stabilitatea și securitatea regională: armata rusă la Nistru. În ziua în care cei patru președinți discutau la Chișinău despre pericolele prezenței militare ruse în regiunea transnistreană, Vladimir Putin îi scria Maiei Sandu felicitare (?!) – da, cu ocazia Zilei Independenței, pentru care Rusia pornea, în 1992, război la Nistru împotriva R. Moldova. „De secole întregi, popoarele țărilor noastre sunt legate prin prietenie și respect reciproc…”(?). Curios: ce-a fost, totuși, războiul din 1992 împotriva R. Moldova: act de prietenie sau de respect reciproc?”, se întreabă autorul.

Președinta Maia Sandu a declarat la ProTVproblema regiunii transnistrene este pe agenda sa, dar că „nu există o poziție clară a Chișinăului în raport cu faptul cum ar trebui să fie soluționată această problemă”. Întrebată fiind despre originea conflictului transnistrean, Maia Sandu a subliniat că „În situația în care noi am încercat aici să ne câștigăm independența, forțele străine au venit să ne oprească, încercând să creeze acest pericol”.

70 la sută din profesori de școli generale și licee, 64% - din cei din învățământul profesional și 60 la sută – din cel universitar s-au vaccinat deja cu ambele doze de vaccin anti-covid, cifrele fiind în ușoară creștere față de începutul lunii august, când cota generală de vaccinare completă pe sistemul de educație era de 66 la sută, după cum a declarat  ministrul Educației, Anatolie Topală, într-un interviu pentru Europa Liberă. El a justificat decizia autorității sanitare de a le cere profesorilor care refuză vaccinarea să se testeze periodic din bani proprii, lucru cu care a nemulțumit o parte din profesori, partide și sindicatele de ramură. „O prioritate e ca să asigurăm să nu fie pusă în pericol sănătatea copiilor, iar alta – să aducem cât mai mulți copii cu prezență fizică în școli”, a explicat ministrul în același interviu. Din 1240 de instituții, doar 78 mai apelează la învățământul la distanță, a mai precizat Anatolie Topală.

La Jurnal TV, șeful Clinicii de Anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Victor Cojocaru, a atenționat: „Varianta Delta e mult mai agresivă, secțiile de terapie intensivă trebuie să-și tripleze capacitățile”. Deși în prezent în cadrul clinicii mai sunt locuri și instituția beneficiază de utilaj medical, medicamente și personal suficient, a subliniat că secțiile de terapie intensivă trebuie să fie pregătite să-și dubleze ori chiar să-și tripleze capacitățile în legătură cu creșterea alarmantă a numărului de cazuri Covid, predominantă în RM fiind varianta Delta, care e mult mai periculoasă, a bătut alarma medicul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău